Изложби

"Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток", изложба на Voin de Voin

Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010, 25 септември

"Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток", изложба на Voin de Voin


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев" + artnewscafе, Пловдив
представят

„Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток"
Voin de Voin (Берлин)
изложба / пърформaнс

25 септември – 22 октомври
artnewscafе, Пловдив

Откриване: Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010, 25 септември


◊ ПРОЕКТЪТ

“Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток” е първата артистична изява на Voin de Voin в България. На 25 септември вечерта Voin ще открие “Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток” с музикално-театрален пърформанс, от който впоследствие ще останат множеството визуални елементи и декори като самостойни експонати на изложба, която ще продължи до 22 октомври.

Музикално-театралният пърформанс използва класическия формат на операта с либрето, което превежда през различни фази и състояния от историята на въображаемия господин Руж. Музиката е създадена от Voin de Voin и неговия колега Йозеф Марзола (Joseph Мarzolla), с който в Париж през 1995 година Voin създава група за визуална музика "Dreamachine". Пърформансът представлява поредица от събития, базирани на една дешифрирана от автора метафора, едно лингвистично явление. Аспектите, които дава, са както езикови, така и визуални. Така декорът има илюстративна, но и доказателствена и документална стойност за езиковия феномен.

Като документация и синтез на пърформанса, след отсъствието на автора като активен означител, демонстриращ обсебвания и ефекти, визуалните елементи остават в изложбата единствено като документ, констатиращ конфликта - изместеното определение като лингвистично явление. Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток като пост-случване придобиват характеристика и дефиниция на вътрешновъобразими / innermaginables. Това определение “вътрешновъзобразимите / the innermaginables е собствен термин на Voin de Voin, който по думите на автора “има целта да означи механизма на отчуждение и трансформация в тънката линия на ментално лимбо”. Етикиран, чрез тази нова, жива, театрална словоформа, “декорът” продължава да играе и при отсъствието на пърформъра.

Voin de Voin е роден 1978 година в София. Учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж. Завършва магистратура в DasArts, Амстердам. Работи в областта на съвременното изкуство и пърформанса. Живее в Берлин, където разработва пространствения проект „Твоето изкуство е мое”.

Има участия в Melbourne International Theatre Festival, Hetveem Theatre – Амстердам, Tanja Leighton Gallery – Берлин, France Fiction Gallery – Париж, Karlsruhe Kunstverein – Карлсруе, Museum Cartier – Виена, Living Art Museum – Исландия. Това е първата му самостоятелна артистична изява в България.


• Нощ на музеите и галериите – Пловдив
25 септември, Програма Култ. и Клуб    
artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38

20:00-01:00 „Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток”, изложба на Voin de Voin
20:00-22:00 – Пърформанс на Voin de Voin

Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
22.09.2010 г. 21:00
Етикети:
Посетено:
1103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10740-priklyucheniyata-na-gospodin-ruzh-v-diviya-div-iztok-izlozhba-na-voin-de-voin