Изложби

"Peep Show" на Мариела Гемишева в Нощта на музеите и галериите

Пловдив, 24 септември 2010

"Peep Show" на Мариела Гемишева в Нощта на музеите и галериите


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя

„Peep Show” на Мариела Гемишева в Нощта

Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010
24 септември

Програма:

. 20:00-01:00 „Peep Show” – пърформанс на Мариела Гемишева (София), част от изложбата в Галерия "Сариев" „Любимият ми будоар”
. 20:00-21:00 Етап 1: Авторката разрушава изложената дреха-скулптура и я превръща в легло. Трансформира пространството на галерията в разхвърлян будоар. Подготвя се ритуално за спане пред очите на публиката.
. 21:00-01:00 Етап 2: Авторката ляга и заспива. Сънят като пърформанс се наблюдава само през витрината на галерията.
. 01:00 – Етап 3: Някой събужда авторката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Пърформансът „Peep Show” като част от изложбата "Любимият ми будоар" е демонстративно разрушаване на статуквото и официална поява на художничката като субект. Трансформирането на дрехата-статуя в легло, разхвърлянето и създаването на реална будоарна атмосфера предполагат използването, обитаването и усещането за плът. Ритуалното събличане на художничката пред витрината, махането на грима са подготовката за инициацията-сън. Във втората част на пърформанса физически присъстващото тяло престава да изпълнява активни телесни действия, а заспива и се превръща в обект-скулптура и антипод на обекта скулптура-дреха в първия етап. Асоциативната  препратка е към Спящата красавица – сънят като временна смърт на тялото и камерата като обективен разказвач и свидетел. Публиката пред витрините на галерията, която вижда записа на съня, е субективният четец. Събуждащият - публиката отвън, е мнимият принц, който връща тялото с личността в живота след инициацията-сън. Има го пародийния цитат на клишетата и играта с щампите на психоанализата, характерни за творчеството на Мариела Гемишева. 

Мариела Гемишева е един от знаковите автори в съвременното българско изкуство, участник в неговите случвания от близо 15 години. Арт-дизайнер, пърформър, експериментатор, авангардист, визуален артист са част от етикетите, които са й слагани през годините. Тя  определя себе си като моден дизайнер, артист.


Мариела Гемишева е родена в Казанлък, живее и работи в София.

Завършва Академия по изкуства, архитектура и дизайн, Прага. От 2000 година е член на Института за съвременно изкуство, София. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, НХА, София. Преподавател в НХА, специалност „МОДА”.

Носителка е на наградата „Златна игла ’98" за експериментална мода на Академията за мода, България, и е Жена на годината (2008), номинация на списание „Грация”.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
22.09.2010 г. 18:23
Посетено:
2100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10739-peep-show-na-mariela-gemisheva-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite