Изложби

Изложба "Ден на Независимостта на България" в Русенската библиотека

Книги, статии от периодични издания, албуми, снимки и нотни издания

Изложба "Ден на Независимостта на България" в Русенската библиотека


◊ СЪБИТИЕТО

Русенската библиотека отбелязва Деня на Независимостта с

Изложба "Ден на Независимостта на България"

21-30 септември 2010
РБ "Любен Каравелов" - Русе

Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. е сред паметните събития в новата българска история. Преодоляло еуфорията от Освобождението, в началото на ХХ в. българското общество поема по пътя на новото време. Този път е свързан с важния акт на Независимостта - вратата, през която България преминава, за да се нареди сред останалите равноправни страни в европейския свят.
    
Тридесет години след Берлинския конгрес България заема полагащото й се място сред независимите държави в Европа, въпреки че тя вече е постигнала своята политическа и икономическа свобода. Както Съединението, така и провъзгласяването на независимото Царство България, според думите на тогавашния министър-председателя Александър Малинов, е "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Ден на Независимостта на България“ съдържа книги, статии от периодични издания, албуми, снимки и нотни издания от фонда на РБ „Л. Каравелов“, тематично свързани с обявяването на Независимостта на България.

Материалите показват подготовката и обявяването на Независимостта на България през 1908 г., както и отношението на Европа към този важен политически акт. Представени са документи за правителството на Александър Малинов, по време на което става подписването на историческия Манифест, и за личността на цар Фердинанд І, който има заслуги за утвърждаването на Третата българска държава.
Публикациите от периодични издания, които могат да се видят в изложбата, отразяват отношението на Русе и русенци към обявяването на Независимостта на България. Любопитен е фактът, че текстът на Манифеста е написан от министър-председателя Малинов във влака по време на престоя му на гара Две могили по пътя от Русе за Велико Търново.

Посетителите на изложбата могат да видят за първи път и факсимиле на оригиналната оркестрова партитура на марша „Химн на независимостта“, създаден от композитора Георги Шагунов, който по време на събитията през 1908 г. е бил капелмайстор на военния оркестър на 24. пехотен Черноморски полк в Бургас. Творбата е написана на 22 септември 1908 г., часове след като в Бургас се получава Манифестът за Независимостта, за много кратко време тя е била оркестрирана и разписана на щимове, а въодушевените оркестранти незабавно са я научили и изпълнили. 

Изложбата може да се види от 21 до 30 септември във фоайето на втория етаж на Библиотеката.

Автор:
РБ “Любен Каравелов” - Русе
Публикация:
21.09.2010 г. 12:01
Посетено:
2317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10728-izlozhba-den-na-nezavisimostta-na-balgariya-v-rusenskata-biblioteka