Изложби

Холандски музейни творби, експонирани в GreenCat Gallery

Eкспозиция "5Х", част от Седмицата на Холандия в Хилтън Хотел София

Холандски музейни творби, експонирани в GreenCat Gallery


◊ СЪБИТИЕТО

По време на Седмицата на Холандия, която се организира под покровителството на Посолството на Кралство Нидерландия в България, съвместно с GreenCat Gallery, софийската галерия организира поредица от 5 експозиции, които ще бъдат открити едновременно, за период от една седмица, в Хилтън Хотел София.

Петте изложби целят да представят миналото, настоящето и бъдещето на холандското изкуство, както и неговите връзки с България, които често са изненадващи и неочаквани, и ще включват представяне на няколко произведения от публични холандски колекции, благодарение подкрепата на Министерството на Външните работи на Холандия.

Разнообразният спектър от произведения ще включва не само картини, но така също и графични творби, произведения на холандския дизайн, дигиталните изкуства  и арт инсталации, всички те - напомнящи за връзките и отношенията, които съществуват между двете страни, били те от миналото, от настоящето или дори – бъдещето.


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Световноизвестният архитект и дизайнер Герит Ритфелд (1888-1964) добива славата си с дизайнерски проекти за мебели, както и със създаването на цяло ново художествено направление, а именно – „Де Стайл” (“De Stijl”). Неговите дизайнерски и архитектурни проекти са обявени за световно наследство на ЮНЕСКО, а 8 от моделите му ще бъдат изложени за първи път в България.

Карел Апел
(1921-2006) е един от основателите на групата „КОБРА” (‘COBRA’) през 1948 г. и един от водещите членове на тази група. Оказал сериозно влияние върху развитието на съвременното изкуство на Европа, той си отива от този свят през 2006 г., оставяйки след себе си голям брой картини, скулптури и стихове. Пет негови оригинални произведения, собственост на холандската държава, ще участват в експозиция, предоставяйки уникална възможност за българската публика да се срещне с творчеството на един от най-влиятелните модернисти на XX век.

Петър Лазаров, роден в гр. Пловдив, печели световна репутация за творчеството си в областта на графиката и до ден-днешен остава единственият жив български творец, чиито произведения се намират в музейни колекции из цяла Холандия, Европа и далеч отвъд пределите й. Преместването му в гр. Грьонинген, Холандия преди 30 години допринася за привнесените в творчеството му влияния от холандските майстори – графици и печатари на златния за Холандия XVII век, но същевременно запазва и своя български корен. Това съчетаване на стилове и традиции му позволява да създава сложно изпипани произведения, наситени с креативност и техническо майсторство, превръщайки го в най-прославения гравьор в света. През 2009 г., по време на престоя си в Китай, Петър Лазаров създава най-голямата дървогравюра в света, изработена от един цялостен дървен блок. Тези негови произведения, които печелят световна слава на майстора, ще бъдат показани за първи път в България, а преди това са представяни единствено в експозиция в Люксембург през миналата година. 

Рене Беекман създава своите творби, използвайки дигитални средства, електроника и медии. Утвърден артист в своята страна, през миналата година той приема предложението на Софийската художествена академия и става преподавател в новосъздадената секция по Дигитални изкуства към академията. Неговите произведения, както и на някои от най-първите му български студенти – Албена Баева, Яна Крачунова, Мартин Петров и др., също ще бъдат включени в експозиция, поставяйки ударение върху бъдещето на холандско-българските взаимодействия и влияния в това съвсем ново творческо поле.

Вим Янсен е холандски художник, който, през цялата си творческа кариера, се радва на най-много внимание от страна на публиката, предимно в Южна Франция. Съвременен, интригуващ и колоритен, в творбите си той попива най-вече от влиянията на Винсент Ван Гог, 120 години от чието рождение отбелязваме през тази година.  При все това, той не копира майстора на холандския импресионизъм, а открива свои собствени форми и светлини от същия онзи район на Южна Франция. С лекия си, достъпен и топъл стил, Вим Янсен е неколкократно награждаван за своето творчество, а неотдавна се премества от Южна Франция и се установява да живее и работи в гр. Банкя, където продължава своите търсения на цветове и форми, под въздействието на българското небе и светлината на България.

• Експозициите ще продължат от 20 до 27 септември 2010 г. в GreenCat Gallery Хилтън и са свободно достъпни за публиката.

Курт Хаубрехтс, GreenCat Gallery


Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
18.09.2010 г. 12:39
Етикети:
Посетено:
1969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10713-holandski-muzeyni-tvorbi-eksponirani-v-greencat-gallery