Изложби

"Завръщане" на Йоан Левиев в галерия "София Прес"

14 творби, живопис и акварели, рисувани между 1982 и 1989 година

"Завръщане" на Йоан Левиев в галерия "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес" представя

„Завръщане”
Йоан Левиев


изложба живопис, акварели

21.09.-06.10.2010

Откриване на 21 септември от 18.00 до 20.00 ч.
в галерия-книжарница "София Прес",  ул. “Славянска” 29


◊ ИДЕЯТА

Изложбата съдържа 14 творби, живопис и акварели, рисувани между 1982 и 1989 година. Това е всичко, което е останало от общо 4 изложби на Йоан Левиев в САЩ. През 86-та той излага платната си първо в „Мондриан” - един от най-престижните и скъпи хотели в Лос Анжелис, наскоро реновиран по проект на Филип Старк, а после и в галерия „Ашкенази”. Три години по-късно, в паметната 89-та, следва изложбата „Акварели от България”, в галерия „Лори Кей”.

Последната изложба зад океана е през 1991, три години преди смъртта му. Непродадените творби остават в дома на джаз виртуоза Милчо Левиев, брат на художника, повече от 20 години. Наскоро той дари огромния си музикален архив на „Нов български университет” и заедно с него у дома се завърнаха и картините на брат му. Три от акварелите са изминали още по-дълъг път, защото са рисувани през 1982 в Париж, по-време на престоя на Левиев в ателиетата Сите Дез'ар.

Изложбите в САЩ са успешни, на една от тях дори откупуват наведнъж 20 работи. Семейството на Левиев пази и медийните публикации в местната преса. Статията на вестник "Лос Анжелис Таймс" е озаглавена „Еееееееееееееееееето го Йони” – използвано е емблематичното изречение, с което повече от 30 години канят на сцената Джони Карсон, най-известния водещ на ток шоу в историята на американската телевизия, от когото се учат Дийвид Летерман и Джей Лено. В интервютата си в Америка Левиев дава откровени отговори на всякакви въпроси, свързани с България и макар че ерата на интернет е още далеч, отзвукът из коридорите на социалистическата власт не закъснява. Случаят е описан сполучливо от изкуствоведа Филип Зидаров в статията му „Пътникът в една посока”, публикувана непосредствено след смъртта на художника.

„В един момент случаят и помощта на Милчо се разпореди така, че той да направи изложба и зад океана, в Бевърли Хилс, Калифорния, където в интервю за местен вестник той беше огласил становището си за цензурата и общото положение на изкуството в България. „Служителите” от българското посолство във Вашингтон под тревога бяха пуснали факс с текста на интервюто до своите началници в София, а един изкуствовед (и бъдещ галерист), тогава началник на едно странно Д.О. при Комитета за култура, злорадо нареждаше: „Размина се май Йони със „заслужил художник”. (Беше в навечерието на 24 май.) Само че, в интерес на истината, не беше познал.”

Повечето от платната в изложбата принадлежат към един и същ цикъл - „Песен на песните”. Интерпретацията на един от най-известните библейски сюжети започва още в Париж и продължава няколко години. В образа на цар Соломон веднага разпознаваме самия художник, който и в този цикъл смело се самоиронизира. Йоан Левиев се е изобразявал с много лица – като шут, владетел и сатир, триумфиращ и разочарован, сигурен в себе си и изпълнен със съмнения, дори гол пред платното с четка в ръка. И в тази изложба той ни гледа от стените на галерия „София прес” – едно истинско ЗАВРЪЩАНЕ.

Йоана Левиева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Йоан Левиев е роден в Пловдив през 1934 година. Завършва Художествената академия през 1958 г. в ателието на проф. Георги Богданов. От 1960 г. участва във всички изложби на СБХ. Взима участие и в представителни сбирки на българското изкуство в Париж, Брюксел, Токио, Москва, Милано, Торино, Ню Йорк, Мексико, Будапеща, Прага, Букурещ, Виена и др.

Биеналета:
. Париж (за млади художници) - 1961 г., 1963 г.
. Кан Сюр Мер – 1970 г.
. Щетин – 1971 г.

Самостоятелни изложби:
. В Пловдив – многократно от 1970 г. насам
. В София през 1974 г., 1979 г., 1984 г., 1990 г., 1992 г.
. Във Варна 1992 г.
. Във Варшава през 1974 г., галерия “Стара Кордегарда”
. В Прага през 1975 г. в галерия “Д”
. В Лос Анжелис – 1986 г., в галериите “Ашкенази” и “Милс Хаус”, през 1989 г. в галерия “Лори Кей”, през 1991 г. галерия “Хилтън Таурс”, Анахайм

След смъртта на художника, с помощта на семейството и приятелите му са уредени няколко изложби:
                             
. 1994 – Ретроспективна изложба в София, Софийска градска галерия и в Пловдив
. 1999 – Голяма юбилейна изложба, посветена на 65 години от рождението на художника и 5 години от смъртта му
. 2004 – „Рисунки насаме” – СГХГ, изложба еротични рисунки, показани за пръв път пред публика
. 2005 – „Голям формат” – изложба живопис в галерия „Дебют”
. 2009 - Изложба акварели в галерия „Аргос”

Левиев получава през 1978 г. наградата за живопис на СБХ “Владимир Димитров-Майстора”, през 1979 г. наградата за монументално произведение на СБХ на името на Илия Петров, през 1983 г. повторно същата награда.

Носител е на редица държавни ордени и отличия на  Република България.

“... Да, аз съм типично пловдивски художник, изкуството ми е свързано пряко с Пловдив, с атмосферата на Пловдив, с неговия характер като град...

Но моят стремеж, това дебело го подчертавам, е бил (доколкото мога и доколко съм успял е отделен въпрос, говоря за стремежа си), не е да остана в района на Пловдив или Пловдивски окръг като художник, нарисувал града, хората в него и т.н. Аз се стремя чрез Пловдив, чрез неговите хора, да достигна нещо, което вече касае изобщо хората и изобщо света.”

Йоан Левиев

Автор: Олимпия Николова
16.09.2010 г. 22:35
Посетено: 1746
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10706-zavrashtane-na-yoan-leviev-v-galeriya-sofiya-pres