Изложби

"Отложено недоверие" в галерия "Васка Емануилова"

Новият сезон започва със самостоятелната изложба на Стефания Батоева

"Отложено недоверие" в галерия "Васка Емануилова"
Стефания Батоева, Човек винаги e по-свободен от колкото си мисли, 2010, 200x100x100 cм.; латекс, ластици, фотография Емил Рашев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

"Отложено недоверие"
Стефания Батоева

21.09.-17.10.2010 г.

Откриване: 21.09., вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15

Новият сезон в Галерия "Васка Емануилова" започва с представяне на самостоятелната изложба "Отложено недоверие" на Стефания Батоева. Тя се осъществява в рамките на Програма "Скулптура" на галерията и е първата от поредица предстоящи събития и изложби до края на годината.

От 2008 г. насам в рамките на тази програма Галерия "Васка Емануилова" се стреми да показва автори, които в работата си разширяват представите за скулптура, като показват как този класически жанр в изкуството се преосмисля днес в непосредствения предметен и обектен свят на съвременната култура.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Стефания Батоева е автор, чийто интерес към обекта вече познаваме от участието й в изложбата за наградата "База" тази година, а по-рано и от серията произведения, с които през 2009 г. спечели наградата "Гауденц Б. Руф" за млад автор.

В настоящата изложба тя използва за отправна точка литературния принцип на така нареченото отложено недоверие (suspended disbelief). Той е формулиран от английския романтически поет
Самюъл Тейлър Колридж и се изразява в особеното, полусъзнателно потискане на недоверието от страна на читателя/зрителя при възприемане на фантастични сюжети, които са принципно невъзможни в реалността. Художничката използва този принцип, за да се върне към едно от базисните положения, когато говорим за изкуство – отношението към реалността и нейното нарушаване, създаващо илюзия, в която зрителят вярва.

В изложбата са показани обекти и фотография, които показват интереса на авторката към самото моделиране на формата – пристягането, преобръщането, нарушаването на баланса и гравитацията на обектите. Огромният балон в работата „Човек винаги е по-свободен, отколкото си мисли”, 2010; противоречието между материала и отношенията на обектите в произведението „Вектори”, 2010, и особената мистериозност на фотографията „Тежест”, 2010, съдържат в себе си нарочно търсено противоречие: между леко и тежко, обемисто и стегнато, материя и форма, образ и обект.

Стефания Батоева (р. 1981) завършва Архитектурната асоциация в Лондон. В последните няколко години участва в редица изложби в и извън България, сред които „Art Box”, 2010 в Македонски музей за съвременно изкуство, Солун и „Photo I - Photo You” в галерия Calvert 22, Лондон. През 2009 г. печели наградата за млад автор Гауденц Б. Руф, номиниранa e за наградата База, 2010 г. и е сред селектираните художници за наградите за съвременно изкуство М-тел през 2011.


• Изложбата се осъществява с подкрепата на ETEM Building Systems, АТИА ПРИНТ и ВАСКОНИ ЕООД

Автор: Петър Димов, PR на СГХГ
16.09.2010 г. 17:44
Посетено: 1068
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10705-otlozheno-nedoverie-v-galeriya-vaska-emanuilova