Изложби

Разголена, душата ми танцува и пее

Една изложба, която връща вкуса към живота

Разголена, душата ми танцува и пее


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 септември т.г., гост на поредния „весел четвъртък” в Дома на хумора и сатирата – Габрово ще бъде художникът Стайо Гарноев.

Изложбата „Разголена, душата ми танцува и пее” на Стайо Гарноев ще бъде открита на 16.09.2010 г. в 17.30 ч. в зала 7 на музея „Дом на хумора и сатирата” и ще остане до края на м. октомври т.г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В първата си самостоятелна изложба в столицата на хумора авторът лично ще представи впечатляваща колекция от 37 свои живописни платна, отличаващи се с ярък колорит и богата експресивност. В творбите на художника диша истинският живот – пъстър, динамичен, многоцветен и разгулен. В някои образи от картините на художника-наивист може да се открие визуална прилика с него самия и с близки хора от неговото обкръжение, които той пресъздава с много любов и нежност.

Оригинални и нестандартни са и наименованията на платната: „Ангелът-хранител, дяволът и музата-дойка”, „За убаво и за нелно поп си требе”, „У лево от рая”, „В градината на Дядо Боже”, „Две музи оспорват таланта ми”, „За мен ти си морска сирена”, „И невестулка ще пази душите ни” и др. 
 
Платната на Гарноев са своеобразен апотеоз на радостта и удоволствието от живота, на способността на човек да улови мига и да го изживее. Неговите герои – груби мъже и пищни жени – празнуват с безкрайно удоволствие и се отдават на първичните си страсти, увличайки и завладявайки със своята жизненост всеки зрител. Гледайки картините на Стайо Гарноев човек изпитва тръпка от неволното си включване в интимния свят на твореца, бива завладян от емоциите на празнуващите и усеща истински вкуса на живота, така както го чувства и самият автор.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Стайо Гарноев е роден през 1964 г. в Панагюрище. Завършва средно специално образование в родния си град. Работи като механик, шлосер и миньор.

Член е на Дружеството на пазарджишките художници. Изявява се в областта на живописта и дърворезбата, изкушава се и от карикатурата. Има няколко самостоятелни изложби (Пловдив, Асеновград и Панагюрище), редица участия в колективни изложби и пленери в страната и чужбина.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
14.09.2010 г. 15:45
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10692-razgolena-dushata-mi-tantsuva-i-pee