Изложби

Фотографска изложба "Сценичният костюм като субект" на Моста на влюбените до НДК

Поредица от авторски костюми, реализирани в различни театрални спектакли

◊ СЪБИТИЕТО

От днес, 13 септември, до 26 септември включително, на изложбените тела на Столична община на Моста на влюбените до НДК, ще бъде представена фотографската изложба „Сценичният костюм като субект”.

Автор на проекта е Мира Каланова, а в него участват и Елица Георгиева, Виржиния Додова, Марина Додова и Петя Стойкова.
       

◊ ИЗЛОЖБАТА

През последното десетилетие в театралното пространство на страната ни не се е появявала изложба, която да насочи вниманието на публиката към костюмографите и тяхната авторска работа.

Синкретичният характер на театъра като изкуство предполага театралният костюм да бъде създаван, подчинявайки се на идеите, целите и кинетиката на конкретното представление. В същото време театралният костюм сам по себе си често носи незаличимо силен авторски подход, който му придава качества и смисли, простиращи се отвъд границите на спектакъла, за който е създаден, и които му позволяват да бъде разглеждан като отделен, независим обект. Именно този поглед към костюма провокира идеята за фотографска изложба, чрез която на публиката, както професионалната, така и на любителите на театралното изкуство, да бъдат представени поредица от авторски костюми, които са реализирани в различни театрални спектакли.

Целта на изложбата е да провокира интерес към качествата и посланията на костюма в театъра, които често остават не докрай разкрити; да фокусира цялото внимание върху костюма, върху неговите специфични качества – линия, детайли, материи, аксесоари и така да го приближи максимално близо до зрителя.

Авторите на идеята смятат, че тази гледна точка към сценичния костюм ще го превърне в образ - субект и неговата многослойна функционална, театрална образност ще се превърне в център. Именно с тази цел костюмите се изнасят от контекста, в който са създадени (спектакъла) и им се дава възможност за друг вид съществуване в нова среда и с ново визуално и концептуално послание.

Автор:
Мария Томова
Публикация:
13.09.2010 г. 17:24
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10679-fotografska-izlozhba-stsenichniyat-kostyum-kato-subekt-na-mosta-na-vlyubenite-do-ndk