Изложби

Изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго в галерия "Дебют"

Непознати за широката публика творби - акварелни пейзажи от София, Мелник, Копривщица

Изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Дебют" представя
 
изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго

15-30 септември 2010

галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 15 септември 2010 г. Художествената гимназия ще отвори врати за своя 60-ти випуск. Във връзка с годишнината, галерия "Дебют" ще представи през новия сезон 2010/2011 изложби на автори, свързани с училището: бивши възпитаници и преподаватели – художници, допринесли за качествените явления в българското изкуство.

Едно от тези имена е Маргарит Цанев, известен сред приятели и почитатели като Марго. Талантлив, ярък, незабравим. Оставя категорична следа с качеството на творбите си, емоционалната им натовареност и проникновеност.

Колекцията, която галерия
"Дебют" представя, е уникална поради няколко причини. До 2007 г. Маргарит Цанев е известен предимно със скулптури и рисунки, експонирани в няколко възпоменателни изложби и каталог, осъществени от неговите приятели.
   
През 2007 г. братята на Марго откриват във фамилната къща папка с акварели, от ученическите му години в София - Художествената гимназия. Със съдействието на неговия приятел и съученик Любомир Савинов, както и с волята на братята, тази папка, с над 70 пейзажа, е дарена на училището и през септември 2007 г., непоказваните творби на Марго са експонирани в галерия "Дебют" и галерия "София Прес". През 2009 г. са предоставени за обща изложба в градската галерия на Бургас.
 
Настоящата експозиция включва част от тези непознати за широката публика творби – акварелни пейзажи от ученически практики в София, Мелник, Копривщица. Въпреки крехката възраст, на която са правени (авторът е бил между 15 и 18 г.), творбите впечатляват със зрялост, завършеност, съвършенство на композицията и изключителен цветови баланс.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Маргарит Цанев Иванов е роден в град Тетевен на 30 октомври 1944 г. След завършване на 7. клас той е приет с отличие в Художествената гимназия в София.

През 1964 година завършва Художествената гимназия. През 1965 година е приет да следва специалност „Скулптура“ в Художествена академия, в класа на проф. Секул Крумов. През 1968 година Деканатът на Академията прекратява студентските му права за една година, което принуждава Цанев да напусне София.

През януари 1969 година Маргарит Цанев напуска този свят.

Паметта му е почетена с импровизирана посмъртна изложба в Академията, организирана от негови приятели и състуденти, но е закрита едва няколко дни след началото й.

През 1979 година е направена изложба на Марго, а през 1989 година - втора, придружена с каталог на творбите му. През 1994 година в столичната галерия „Раковски“ е организирана изложба по повод 50 години от рождението му. През 1999 година излиза монографичен албум с рисунки и пластики. През януари 2008 година режисьорът и сценарист Иван Росенов завършва документалния филм „Марго и приятели“, посветен на живота и изкуството на Маргарит Цанев. През 2009 година изложба от рисунки, пластики и акварели на Марго обикаля галериите в София, Плевен, Габрово, Варна и Бургас.


• Изложбата се организира с любезното съдействие на Банка Пиреос
.
Автор: Олимпия Николова
11.09.2010 г. 17:32
Посетено: 3345
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10670-izlozhba-akvareli-na-margarit-tsanev-margo-v-galeriya-debyut