Изложби

"Капки" на Масимо Бартолини в галерия ИСИ - София

Новият сезон започва със самостоятелната изложба на италиaнския художник

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Масимо Бартолини

Капки


10 септември – 23 октомври 2010

Откриване – 9 септември (четвъртък), 18.00 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134
(вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

Новият сезон на Галерия ИСИ започва със самостоятелната изложба на италиaнския художник Масимо Бартолини.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В работите си Масимо Бартолини създава реални физически обстоятелства, които по уникален начин се съотнасят с „по-висши” светове и културни пространства. Те се явяват странна комбинация от обективната реалност, в която живеем, и „пробив” в друг идеален свят. Съжителството на интимното и възвишеното “мобилизират” личен опит, спомени, мании и носталгия.

Инсталацията „Капки”, дала названието на изложбата, е специално създадена за Галерия ИСИ и отпраща както към познато природно явление, така и към историята на модерното изкуство, към минималистичната живопис и монохромията от 1950-60 години. Сълзящата повърхност напомня прозорец през зимата, предизвиква асоциация с религиозни чудеса. Но крехката и съвършена форма на капките върху вертикалната плоскост ни подсеща за сакралния елемент в живописта - на моменти нюансите на цвета неуловимо се променят в зависимост от позицията на зрителя.

Изложбата включва и пърформанса “Двойна черупка” (2001), собственост на Музея за модерно изкуство във Франкфурт на Майн, предоставен на ИСИ – София, специално за събитието. В него интимният жест метафоризира безкрайните възможности на човешкото общуване.

„Пърформативни скулптури” е може би най-добро описание за работите на Бартолини – при тях зрителят е от първостепенно значение. Със своя дух на съзерцание произведенията носят квазифилософски елемент. Те едновременно дистанцират и привличат, създавайки визуално и психологическо безпокойство. (Freire Barnes)


◊ ЗА АВТОРА

Масимо Бартолини е роден през 1962 г. в Чечина (Ливорно), Италия, където живее и работи. Участвал е в множество международни изложби, сред които Венецианското биенале (1999, 2009), Манифеста 4 (Франкфурт на Майн, 2002), както и в групови изяви, като „Къде? Сцени от юг: Испания, Италия, Португалия” – Музей за съвременно изкуство, Ним, Франция (2007); „Домашна ирония” – Museon, Музей за модерно и съвременно изкуство, Болцано (2007); “Екстаз: в и за алтернативните състояния” – Музей за съвременно изкуство, Лос Анжелис, САЩ (2005) и др.

Сред самостоятелните изложби на художника са: представяне в Art Unlimited Art Basel (2010); „Диалози с града”, MAXXI – Музей за изкуство на ХХI век, Рим; “Органи”, Галерия Massimo De Carlo, Милано (2008); в Музея за съвременно изкуство “Сералвеш” в Порто (2007); в галерия Ikon, Бирмингам (2007); в GAM – Галерия за модерно и съвременно изкуство, Торино (2005); в Центъра за съвременно изкуство Luigi Pecci, Прато (2003); в Stadtisches Museum Abteiberg, Мьонхенгладбах, Германия (2003); Форум за изкуство Rottweil, Германия (2000) и др.

Масимо Бартолини е един от основателите на BASE – некомерсиална художествена асоциация, създадена във Флоренция през 1998 г.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
08.09.2010 г. 12:24
Посетено:
1497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10643-kapki-na-masimo-bartolini-v-galeriya-isi-sofiya