Изложби

"София - сега!". Изложба на Станимир Стоилов

По случай Празника на София

"София - сега!". Изложба на Станимир Стоилов


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Комунитас" има удоволствието да ви покани на откриване на

изложбата живопис и рисунки на Станимир Стоилов 
"София - сега!"


Изложбата ще бъде открита от Кмета на столицата г-жа Фандъкова и от проф. Валери Стефанов.

Откриването е на 07 септември 2010 от 18:30 ч. в галерия Национален арт център Форум,
ул. "Георг Вашингтон" 24

Изложбата ще продължи до 24 септември 2010.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Градът ни расте и се променя, животът в него става все по-наситен както и времето ни. Как изглежда София през влюбения поглед на един български художник, който има шанса да я погледне… отстрани?
 
За празника на София Фондация "Комунитас" представя  Станимир Стоилов и неговия проект „София – сега!”. Двадесет живописни платна и удивителни рисунки са предали усещането на Станимир Стоилов за града ни днес – също така красив, но сякаш по-наситен, „многословен” и „многопластов”, забързан, още по-ярко отразяващ кръстопътя, на който се намира столицата ни между Ориента и Европа.
        
Станимир Стоилов е български художник, роден на 5 юни 1960 г. Дипломира се като майстор в Националната художествена академия, специалност "Илюстрация" при проф. Скорчев, а по-късно работи и като негов асистент. От двадесет години твори и живее в Канада. Той има илюстрирани множество книги, сред които и наградената за илюстрации по поезията на Артур Рембо (
Arthur Rimbaud), негови илюстрации е публикувало списание "Ticmkle Ace" (Канада) по Гогол „Къси разкази”.
  
През 1990 г. работи с режисьора Златин Радев по анимационна продукция „Консерв филм”, номинирана за Оскар през 1992 г. Следват и множество самостоятелни изложби – масло, акварел, литографии в Швейцария, Германия, Канада, Ню Йорк, България. През 2000 г. работи по дизайна на декорите на продукцията „Les Triplettes de Belleville” с режисьор Силван Шуме, номинирана за Оскар (2002 г.) и получила много международни награди. Има негови стенописи в Канада, а понастоящем работи и по голям 3D кинопроект.
 
С дълбочината и емоционалността, присъща на един добър илюстратор, Стоилов ни потапя в нашата съвременна столица и се оказва, че тя е цветна, експресивна. Във всяка картина се сливат много чувства и стилове. 
            

Честит празник, София
!
Автор:
Здравка Стефанова
Публикация:
05.09.2010 г. 15:18
Етикети:
Посетено:
2150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10632-sofiya-sega-izlozhba-na-stanimir-stoilov