Изложби

Изложба "Класици на българската карикатура"

Велин Андреев, Генчо Симеонов, Иван Веселинов, Милко Диков, Стоян Дуков

Изложба "Класици на българската карикатура"
Авторите


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба "Класици на българската карикатура"

Творби на Велин Андреев, Генчо Симеонов, Иван Веселинов, Милко Диков, Стоян Дуков

03.-29.09.2010

Откриване 3 септември от 18 часа
Изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата очертава своеобразна културна история на нашето време, като осмива и порицава обществените нрави в хумористични и сатирични рисунки и шаржове. Авторите с насмешка определят групата си като „Младежка бригада” в напреднала възраст. Но голяма част от техните последователи и ученици ги причисляват към класиците на съвременната карикатура.

Впрегнали цялата си чувствителност, за да уловят политическите, социалните, икономическите и глобалните ежби и злободневните проблеми на човека и обществото, в ролята си на социален барометър, художниците правят проблемите задължително по-лесно разпознаваеми, дават им нов живот и възможност за разбиране чрез изкуството.

Те, класиците, не ни препращат към миналото – те имат отношение към настоящето, както и към бъдещето, защото ценностите са всеобщи и вечни. Всеки човек и всяко време имат свое разбиране за класиците. Разбирането на техните творби е разковничето към разнообразието и усещането за вникване в нашата и в другите култури. А с равносметката и преоценката ние ги откриваме и преоткриваме всеки път.

Автор: Мариана Аврамова, СБХ
02.09.2010 г. 18:28
Посетено: 3100
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10624-izlozhba-klasitsi-na-balgarskata-karikatura