Изложби

Изложба "Заедно" в галерия "Актив Арт"

Изложба живопис на художници, които живеят и работят в Горна Оряховица

Изложба "Заедно" в галерия "Актив Арт"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт" и сдружение “GО Art”

представят

"Заедно"

Изложба живопис с участието на: Роза Абаджиева, Кирил Иринчев, Илия Банков, Янко Янков, Ирена Янкова, Петър Крусев, Стефан Балтов, Ваня Балтова, Пепа Хаджитодорова, Валя Григорова

2-22 септември 2010 г.
откриване: 2 септември, 18:30 ч.,
Варна, ул. “Дунав” 5

  
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
”ГО Арт” е сдружение на художници, които живеят и работят в Горна Оряховица. То е създадено с цел да развива и популяризира българската култура. Тази цел, както и избраното заглавие на експозицията, ни дава код за разбиране на събитието. Този код е понятието идентичност. Идентичност, в най-общия смисъл, означава самоопределение. Тази група автори се самоопределя чрез мисията си и чрез присъствието на имената в нея. Всеки от тях поотделно съставя свой художествен разказ, но удържането им в “заедността” прави възможно подреждането на обща експозиция. Постмодерността  като художествена епоха, която живеем, не може да бъде мислена без непрекъснатото движение, без революциите, без експерименти, без „креативното рушение”, без индивидуализацията, постоянното диференциране и появата на различията, без преодоляването на граници... – това са измеренията на “заедното”, които се наблюдават и в експозицията.
   
Изложбата обединява акварелите с маслинови дървета и пейзажи от Мароко и България на Роза Абаджиева; абстрактните платна на Петър Крусев, в които цветните композиции отвеждат към усещането за хармония; женските образи с цветя и птици на Кирил Иринчев; натюрморти, изпълнени в класически реализъм, на Янко Янков и натюрмортите с пейзажи на Ирена Янкова; графиките на Ваня Балтова, при които чрез изображенията на човешките тела са развити идеите за земята, полета, брега, и платната със сюрреалистично звучене на Стефан Балтов, които интерпретират идеята за дома, хранилището, къщата; модернизмът, разработен в пейзажи и флорални мотиви, при Валя Григорова и Пепа Хаджитодорова; абстрактните изображения на коне с криле, птици и сфинксове, извеждащи философията за началото и вечното завръщане, нарисувани от Илия Банков.
    
Заглавието е отправено и към публиката, с която авторите “Заедно” да споделят своите естетически търсения. 

Автор:
GO Art
Публикация:
01.09.2010 г. 10:55
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10616-izlozhba-zaedno-v-galeriya-aktiv-art