Изложби

Галерия "Възраждане" празнува 15 години с изложба на проф. Тома Върбанов

"Психология на пейзажа"

Галерия "Възраждане" празнува 15 години с изложба на проф. Тома Върбанов


◊ СЪБИТИЕТО

На 07.09.2010 г. от 18.30 ч. Галерия "Възраждане" празнува своята 15-годишнина с изложба живопис на проф. Тома Върбанов. Вълнуващ факт е, че това е първата му самостоятелна изложба в България – своего рода дебют.

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Специално за галерия "Възраждане" авторът създаде нов цикъл пейзажи под название: „Психология на пейзажа”. В тези картини авторът не се интересува особено от архитектурната или топографска структура на пейзажа. Той потъва в едни други пространства, претърсва метафизичните измерения на обекта, намира аурата на една къща, на един калкан и я рефлектира върху платното с цветовете на определена съдбовност. Всичко в картината е подчинено на тази метафорична логика. Големи и изчистени пространства, сякаш наситени с електричество, са пропити с тревожно напрежение за някакво предстоящо случване.

Липсата на живи същества, пестеливите детайли и особената оголеност на пейзажа, плюс чистите и в същото време тревожни тонове на пространството, създават полюси на сюрреалистична иреалност. Там сякаш се зачева някаква митологичност и двубоят между светлина и сянка е само увод в търсената иносказателност. Много от композиционните компоненти, погледнати субективно, са отделна картина вътре, в голямата картина. Един покрив, едно черчеве, сянката на птиче нашепват нова сюжетност и иначе несложните композиции зазвучават полифонично.

Краси Алексиева, 2010 г.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
31.08.2010 г. 15:17
Посетено:
3476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10610-galeriya-vazrazhdane-praznuva-15-godini-s-izlozhba-na-prof-toma-varbanov