Изложби

Скулпторът Рангел Стоилов-Бачо с нова изложба малка пластика

Издава и нова книга

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба малка пластика – бронз, „Състояния и движение” и премиера на книгата „Отломки светлина” от Рангел Стоилов-Бачо.


На 2 септември 2010 г., четвъртък, от 18 часа
в Етнографски музей – Пловдив


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Съюз на българските художници, Дружество на пловдивските художници, Регионален етнографски музей – Пловдив.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Рангел Стоилов-Бачо е роден на 7 август 1936 година. Завършва през 1968 г. Художествена академия в София, специалност "Дърворезба" при проф. Асен Василев и скулптура при проф. Величко Минеков. Работи в областта на монументално-декоративната дърворезба и скулптура. Автор е на иконостаси, кивоти, декоративни стени, ритуални зали, пана, врати, тавани и др.

Забележителни са неговите тавани в Балабановата къща и къщата на Общински институт “Старинен Пловдив”, вратите в Пловдивската митрополия, костницата в Клисура, кивота в църквата “Св. Никола” в Брацигово. От монументалната скулптура и днес могат да се видят “Ласло Наги” и “Измит - земетръсът” в Смолян. Впечатляваща е изложбата по време на Европейския месец на културата - скулптурни портрети на известни пловдивски и свързани с Пловдив творци като
Генчо Стоев, Иван Спасов, Любомир Самарджиев, Огнян Сапарев, Димитър Атанасов, Георги Петров и др.

За 40 години творчески път Стоилов има седемнадесет самостоятелни изложби дърворезба и малка пластика в дърво и бронз. Излагал е свои творби в Германия, Русия, Гърция и Бразилия. През 1999 г. излиза от печат книгата му “Нерон – какъвто го познавам” с документални разкази за приятелството му с известния наш художник Димитър Казаков. По повод 70-годишнината му излезе втора книга със заглавие “Записано на камък” – сборник със сентенции, афоризми и фрагменти за живота и изкуството.

Тази година, паралелно с изложбата малка пластика „Състояния и движение”, чества и премиерата на стихосбирката си „Отломки светлина” (Университетско издателство „П. Хилендарски”, 2010). Член е на Съюза на българските художници. Носител е на наградата „Пловдив”. Живее и работи в Пловдив.

Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
30.08.2010 г. 10:40
Посетено:
2297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10604-skulptorat-rangel-stoilov-bacho-s-nova-izlozhba-malka-plastika