Изложби

"Пътуване в миналото" - Биляна Бъчварова

Изложба живопис в галерия "Париж"

"Пътуване в миналото" - Биляна Бъчварова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“ представя

„Пътуване в миналото“

Биляна Бъчварова


живопис


25.08.–15.09.2010


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИЧКАТА

На 25 август в галерия „Париж“ се открива изложбата живопис на художничката Биляна Бъчварова - „Пътуване в миналото“.

Целият цикъл от творби е създаден върху стари парчета дърво, които вероятно са или част от нечия човешка история, или може би неин мълчалив свидетел. Съвсем в духа на едно пътуване в миналото се сблъскваме с много важен символ в творбите на Биляна, а именно - ключът. Почти навсякъде той присъства като знак, като метафора на някакви тайнства, заключени някъде там в предишността, но същевременно този ключ стои и като едно предизвикателство към зрителя да се опита да ги отключи, преоткрие и разгадае наново.

Друг характерен символ на това пътуване е часовникът – спрял или все още движещ своите стари зъбчати механизми, той неизменно ни напомня за изтичащото като пясък време, за преходността и за неизменното забвение, с което всичко бавно се обгръща и изчезва... И точно в този момент изведнъж отнякъде се появяват старите чанове и звънци – за да ни пробудят, за да зазвънят и ни пренесат отново в нашето измерение.

Още един важен символ, който се открива в картините, е храмът – този така необходим на човека пристан, опора и дом. Но за да се открие, към него също трябва да се попътува, изкачвайки хиляди стъпала. Това е личното пътешествие на всеки един от нас, което сигурно ще продължи и във вечността.


Биляна Бъчварова завършва университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново - специалност "Графика". Автор е на множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. В галерия „Париж“ ще излага за пръв път.

Експозицията може да бъде разгледана до 15 септември, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
23.08.2010 г. 17:03
Етикети:
Посетено:
3293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10593-patuvane-v-minaloto-bilyana-bachvarova