Изложби

"Начало" в галерия "Актив Арт"

Фотографска изложба на Цвета Убчева

"Начало" в галерия "Актив Арт"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"

представя

"Начало"
изложба фотография на  Цвета Убчева


19 август – 1 септември 2010 г.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Ролан Барт завършва живота си с патоса на една нова наука – фотографологията. В “Camera Lucida” той извежда фотографията като начин на гледане, а не просто на снимане. И според него “дълбоката лудост” на това изкуство се дължи на факта, че то гледа невидимото и мисли непонятното. Френският семиотик твърди, че фотоапаратът е “техническо продължение на човешкото око”; то е нещо, което подпомага гледането. Това откритие споделя за себе си и авторката Цвета Убчева: “Откакто се занимавам с фотография, постоянно снимам с очи, гледам света по нов начин – той е много по-интересен и интригуващ, в него се случват много и любопитни неща… Фотографията ми дава сетива да усетя и позная различните човешки състояния, да улавям красотата в пейзажите, в голотата на човешкото тяло, в предметите…”.

Според Ролан Барт (
Roland Barthes) антропологическите питания като: Дали не може да се каже за снимката същото, което византийците са вярвали за отпечатания върху Торинската плащеница образ на Христос; дали образът на снимката не е своеобразна мумия на душата на изобразения, защото фотографията убива, отнемайки светлата сянка на човека; дали фотографията не е “фалшификат”, представяйки хора и ситуации, които вече се разминават с представеното в снимката..., са много по-актуални и адекватни, отколкото дали фотографията има място в галериите редом с високото изкуство.

Фотографията на Цвета Убчева има място в залата на галерия “Актив Арт”, наред с изящните изкуства. Нещо повече, тя има способността, отбелязана от Барт, да “увлича”. Тогава зрителят разбира за “дълбоката лудост” на фотографията, за която говорихме по-горе, защото човек попада в един художествен свят, в който пейзажът е изживяване, танцът е естетика, а хората са обобщени образи на човешки съдби.

Цвета Убчева е завършила курс по Обща фотография към “Младежки дом” – гр. Варна, при Ангел Ненов и специализиран курс, в който е изучавала всички жанрове на фотографията (репортажна, актова, арт, натюрморт, портрет, пейзаж). Взимала е уроци при известния варненски фотограф Гаро Кешишян. Участвала е в множество сборни изложби, пленери – Стара планина, Рила, Родопите и конкурси – “Музика в обектива”, фотоконкурс за смешна фотография в галерия “Актив Арт” – “Око за другите”.

“Начало” е първата самостоятелна изложба на авторката.

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
23.08.2010 г. 16:31
Посетено:
1494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10591-nachalo-v-galeriya-aktiv-art