Изложби

Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян в семеен проект в галерия "Теди", Варна

Биенале на визуалните изкуства „Август в изкуството”, Варна 2010

Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян в семеен проект в галерия "Теди", Варна
Картина на Десислава Минчева


◊ СЪБИТИЕТО

Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян в семеен проект в галерия „Теди”, Варна

Галерия „Теди”
Варна, ул. „Скайлер” 8
8 август – 8 септември 2010


В рамките на паралелната програма на биеналето на визуалните изкуства „Август в изкуството” във Варна галерия „Теди” представя един силен фамилен проект – изложба на три поколения артисти. Майката е живата класичка Калина Тасева, дъщерята – уважаваната преподавателка в Националната художествена академия проф. Десислава Минчева, а внукът – Сандро Арабян, студент по фотография в НБУ.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Калина Тасева показва нови пейзажи живопис, създадени специално за изложбата. Те са изумителен творчески жест на един голям артист, за който нито годините, нито приковаването към дома имат значение. Въпреки своята достойна възраст Калина Тасева продължава да рисува ден след ден, затворена между четири стени. И понеже нейната мощ като художник е най-силна в пейзажите, тя праща сега във Варна серия съвсем нови пейзажи. Правила ги е по стари свои рисунки, никога по фотографии. Проф. Десислава Минчева си спомня предишните години, в които семейно са пътували в търсене на живописни места из Благоевградския край – край Сандански: „Спираха колата на място, което харесат. Обичайно пътуваха двамата с баща ми – Юлий Минчев, и Лиляна Русева. Всеки започваше да си рисува и накрая беше толкова интересно да се види, че уж мястото е едно и също, а нарисуваното е безкрайно различно.” Сега Калина Тасева пътува по любимите си места из Пирин със своето рисуване и енергията на това страстно пътуване извиква респект у зрителя.

И ако работите на майката са тежката артилерия на тази изложба, големите формати на дъщерята са аристократичният блясък на колекцията. Проф. Десислава Минчева е донесла във Варна маслени платна и няколко големи пастела върху платно – техника, много рядка сред родната художническа гилдия. Тя има специален усет за този специфичен материал, с който успява да изгради пластичната динамика на своите емблематични женски фигури с носталгично-драматични лица и монументално надиплени поли.

В изложбата могат да се видят една-две работи с лицето на Антица, която доскоро беше неизменен модел на проф. Минчева. Повечето неща обаче са с новия модел – Венелина. Независимо от промяната, отново женските фигури представят сложни състояния на духа и светлината.

„Човешкото лице е най-голямата загадка на света – казва Десислава Минчева. - А онова под него...  Непосилността ни като художници да го сътворим наново е примамващо болезнена. Да навлезеш под видимата повърхност на един човек е пътешествие и в неизвестното, и в безкрая. Два модела и стотици въпроси и възможни отговори... Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му поне... Илюзията, че си способен да „видиш” и да усетиш нечие състояние и накрая само да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да опитвам. Не виждам нищо по-интересно от това."

Третото поколение на рода – Сандро Арабян, свързва фамилната верига в серия от 10 черно-бели и цветни фотопортрета, в които майка и дъщеря – две толкова различни художнички - застават една до друга и една срещу друга.

Така изложбата естествено затваря своя кръг на родово предавана посветеност на изкуството, оставяйки зрителя в полето на вдъхновяващото уважение.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Калина Тасева

Калина Тасева е родена през 1927 г. в София. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1952 г. при проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Започва творческия си път с картини на историческа и възрожденска тематика. Нейната класика - "Левски пред съда" създава образа на Апостола, запомнен от поколения българи. След него се редят голямоформатни исторически композиции и портрети на комити - знакови образи в българското изобразително изкуство. Другата голяма тема за художничката е планинският пейзаж, рисуван винаги с едър жест и категорична линеарност, силно експресивен и декоративен.

Член на Съюза на българските художници от 1953 г. Избирана е многократно в ръководството на Съюза на българските художници. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер Хаус", Виена. Носител е на множество престижни отличия, сред които са наградите: "Владимир Димитров-Майстора", 1974 г., "Захари Зограф", 1975 г., награда на Второто триенале на реалистичната живопис, 1976 г., "Никола Петров", 1999 г.; както и ордени: Народна република България - първа степен, 1984 г., "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, 2008 г.

Творби на Калина Тасева са собственост на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната и частни галерии у нас и в чужбина, сред които колекциите на проф. д-р Петер Лудвиг (Германия), на г-н Юго Вутен (Белгия), на акад. Светлин Русев (София и Плевен).

Десислава Юлий Минчева

Десислава Юлий Минчева е родена през 1956 г. в София. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Живопис” в класа на акад. Светлин Русев през 1981 г.

Нейни творби са притежание на колекциите на НХГ, СГХГ, Окръжни галерии в страната и частни лица, както и в чужбина – Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, Македония, Гърция, Финландия, САЩ, Мексико, вкл. колекцията на проф. д-р Петер Лудвиг (Аахен, Германия) и колекцията на Юго Вутен (Белгия).

Самостоятелни изложби:
1985 Галерия „Руски” 6, София
1986  Галерия на СБХ, „Шипка”6, София
1986  Есенни изложби в Стария град, Пловдив
1992  Галерия „Ж. Мейер”, Париж, Франция
1992  Галерия „Севр”, Париж, Франция
1993  Галерия „Титан”, Франкфурт, Германия
1993  Галерия „Розе”, Хамбург, Германия
1995  Галерия „Р. Алексиев”, София
1995  Галерия „Александерплац”, Скопие, Македония
1995  Градска галерия на град Щип, Македония
1996  Галерия „Сите дез’ар”, Париж, Франция
1996  Галерия „Сънарт”, София
1998  Галерия „Норман”, София
1999  Галерия „Р. Алексиев”, София
1999  Галерия „Теди”, Варна
2000  Галерия „ЛИК”, Смолян
2000  Галерия „Теди”, Варна (съвместно с Калина Тасева и Юлий Минчев)
2000  Клуб на народния представител в Народното събрание, София
2000  Галерия „Бургас”, Бургас
2001  Галерия „Стенман”, Коккола, Финландия  и Градската галерия на Канус, Финландия
2002  Галерия „Солерс”, София (съвместно с Кирил Матеев)
2003  Галерия „Възраждане”, Пловдив
2004  Галерия „Максим”, София
2005  Галерия „Пролет”, Бургас
2006  СГХГ, София
2007  Галерия „Пролет”, Бургас
2008  Галерия „Академия” – изложба фотография „Моите доказателства”
2009  Галерия „Българи”, София (съвместно със С. Симеонова – скулптура)
2009  Галерия „Пролет”, Бургас
2009  Галерия „Витгенщайн”, Виена, Австрия (съвместно със С. Симеонова)
2009  Галерия на посолството на България в Лондон, Великобритания (групова)
2010  Галерия „Ст. Доспевски”, Пазарджик
2010  Галерия „Арте”, София
1991, 1992 – Участие в Есенния салон, Париж, Франция
2001, 2002 – Участие в АРТЕКСПО, Ню Йорк, САЩ
2005  СГХГ – „Балет”, съвместен проект с Американското посолство в София (колективна изложба)
2008 Издаване на книга с текстове „39 съвременни български художници” и кураторски проект – изложба на авторите от книгата

Изнесени лекции по проблеми на изкуството в Мексико сити, Академия „Ла Есмералда” (2007); Барселона, Испания (2008), Париж, Франция (2008) в Екол де Боз’ар, Академия Брера в Милано, Италия

2002 Златен медал за рисунка на Фондация „Агаци”, Италия
От 2005 до 2009 – Сътрудник по проблеми на изобразителното изкуство в списание „Bravacasa”

Професор по рисуване в НХА, София
.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
09.08.2010 г. 21:56
Посетено:
7908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10548-kalina-taseva-desislava-mincheva-i-sandro-arabyan-v-semeen-proekt-v-galeriya-tedi-varna