Изложби

"Диалогът на формите" - Тина Хамзе

Изложба живопис в галерия "Париж"

"Диалогът на формите" - Тина Хамзе


◊ СЪБИТИЕТО

“Диалогът на формите”

Тина Хамзе, живопис


10.–23.08.2010


Предстоящата изложба в галерия "Париж" ще покаже няколко избрани творби, участвали наскоро в благотворителна изложба в Балабановата къща в град Пловдив.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА И ИЗЛОЖБАТА

На 10 август 2010 г. в галерия "Париж" ще се открие изложбата на 15-годишната художничка Тина Хамзе. Изложбата е в унисон с политиката на галерия "Париж" всяка година да бъдат подкрепяни и представяни по един-двама млади художници. През март това бе студентът Горан Памуков на 23 години, а сега - десетокласничката Тина Хамзе.

Младата авторка е ученичка в столичната художествена гимназия “Илия Петров”. Тина Хамзе е едно от деветте деца на семейство Димитрина и Ануар Хамзе. В съвместния живот със своите осем братя и сестри Тина успява да изгради един силен характер, който, съчетан с таланта и трудолюбието, я прави един доста зрял за възрастта си творец.

Живописните творби на Хамзе впечатляват с ярък контраст и категоричност на формата.

В изложбата ще бъдат показани тринадесет работи, които основно представят фрагменти от вътрешни пространства и натюрморти. Фигурите и мазките са едри, силни и внушителни. Усеща се размах и непоколебимост на щриха. Картините на Тина Хамзе разказват, говорят, показват следите, оставени от сякаш току-що тръгнали си хора, а ние можем само да си доизмислим и доразкажем техните истории. На едно място сякаш чуваме сигнала на отворената телефонна слушалка, на друго самотно свети крушка над празен фотьойл, а на трето виждаме купчина плюшени играчки, които може да са споменът на някого или просто преди малко едно дете си е играло с тях. Лично аз асоциирам картините на Тина с разказите на Хемингуей – може би заради съчетанието на една мощност на изказа паралелно с някаква самота, вглъбеност и уединеност.

Но най-добре е всеки да прочете своя личен разказ и открие своите собствени асоциации.


. Експозицията ще продължи до 23.08.2010, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“.
Автор: Надя Павлова
09.08.2010 г. 15:20
Посетено: 907
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10547-dialogat-na-formite-tina-hamze