Изложби

"memo.real" - кураторски проект на Дора Дончева

Съпътстваща програма на "Август в изкуството" - биенале на визуалните изкуства, Варна, 7-31 август 2010

"memo.real" - кураторски проект на Дора Дончева


◊ СЪБИТИЕТО

"memo.real" - кураторски проект на Дора Дончева

Съпътстваща програма на "Август в изкуството" - биенале на визуалните изкуства, Варна
7-31 август 2010

• 8-18 август, галерия "Буларт", ул. "Шипка" 22
Alessandra Arno' (Италия) - "Overlook" - видео инсталация, фотография
откриване: 8 август от 19 ч.

• 10-30 август, галерия "Витра", ул. "Скобелев" 88-90
Ангел Карагьозов - инсталация
откриване: 10 август от 19 ч.

• 10-31 август, галерия "Юка", ул. "В. Друмев" 23
Mona Jas (Germany) - инсталация фотография, видео, със съдействието на ЕS галерия (Мерано, Италия)
откриване: 10 август от 20 ч.

• 12 август, мюзик кафе "Look", бул. "Княз Борис" 60
Wilfried Agricola de Cologne (Германия), Vienne Chan (Корея), Marisa Benjamin (Португалия), Nuno Vincente (Франция/ - видео прожекция
начало: 21.00 ч.

• "sightseeing" tour – Fars &Mouse; meeting points: галерия "Буларт" - 11 август - 17.00 ч.; галерия "Юка" - 12 август - 17.00 ч.


◊ ПРОЕКТЪТ

Проектът memo.real представлява изследване и динамична компресия в диалогов режим на съвременния градски живот и архитипите на новата колективна памет.

Постоянните реконструкции на индивидуалната памет разграждат усещането за непрекъснатост, цялост и идентичност. Ефектът от новите социо-културни взаимодействия – крайна технологизация, динамизиране на ежедневието, консумативност, религиозно отчуждение, транссексуалност, шовинизъм и др., формира една "политика на паметта", където е проектиран и наложен от моделите на новата масова култура нов тип социално поведение и ценностна система. В домодерните общества колективната памет се предава чрез традицията и възпроизвежда индивидуални и колективни исторически алгоритми на социо-културно поведение. Днес урбанизацията и глобализацията, виртуалните социални мрежи, масмедиите формират други ценности и нови комуникационни модели. Разграждат се взаимовръзки от исторически план. Цифровизацията на човешкото поведение, моделираната от медиите социална етика, консуматорската спекулативност, ценностната девалвация поставят съвременния човек в нова културна среда и генерират нова тип колективно съзнание, базирано на тези исторически нови културни модели.

memo.real е опит да се дефинират параметрите на новата колективна памет. Проектът противопоставя спекулативните социални модели и традиционните исторически ценности. Създава имагинерен мемориал на паметта на съвремието, в който домодерните архитипи биват претопени в съвременните социални практики.

Инсталации, дигитални изображения, видео метафори, артефакти от градския живот, елементи на субкултурата и ъндърграунда - изразни средства на художниците - участници в проекта, събират парчета от пъзела на колективното съзнание днес. Поканените автори от България, Италия, Германия, Корея, Португалия и Франция имат трайни интереси в областта на съвременните социални взаимоотношения. В творчеството си разглеждат проблемите на алиенацията и комуникацията, на потребителското мислене, ефектите на технологизацията, проблемите на сексуалността, на връзките между религиозния възглед и историческата културна памет. Те изследват взаимоотношенията на градския човек с природата и технологичния напредък, модалностите на свободния избор и маркетинговите манипулации. Симулативните практики в проекта на германката Мона Яс, поетичните тревожни технологични метафори в инсталацията на италианката Алесандра Арно, медитативните абсурдни проекции на артефакти в инсталацията на Ангел Карагьозов, социално-психологическите видео творби на Вилфрид Агрикола от Кьолн, радикалните послания в работите на Виени Чан от Корея, природните метаморфози във видеото на португалката Мариса Бенджамин, символите на новия комуникационен код в творбата на французина Нуно Винченте структурират това изследване за пулса на градския живот и динамиката на колективната памет, а симулираната градска разходка, част от проекта, поставя условен знак за продължение на разговора. Аналогията с туристическите културни обиколки по траекторията на култови за варненци обекти на стрийт художниците fars и mouse символизира състоянието на съвременния човек като турист в културните процеси, контролиран от индустрията.

memo.real провокира диалог за ситуацията, в която днес живеем и в която пътуваме, в която сме очевидци на промените на новото колективно съзнание, но провокира и към размисъл за агресивно променящата се среда, формираща нови социални практики и модели с неясни в бъдещето странични ефекти.

Дора Дончева


Участват:

. Alessandra Arno' (Италия)
. Ангел Карагьозов (България)
. Mona Jas (Германия)
. Wilfried Agricola de Cologne (Германия)
. Vienne Chan (Корея)
. Marisa Benjamim (Португалия)
. Nuno Vincente (Франция)
. Fars & Mouse (България)


memo.real се осъществява с партньорството и логистичната помощ на:
ES gallery (Италия) - VisualСontainer (Италия) - Berlinerpool (Германия) - Сталкер Студио - хотел Максим.Автор: Дора Дончева, Bulart gallery
07.08.2010 г. 18:10
Посетено: 1267
Етикети: проект
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10544-memo-real-kuratorski-proekt-na-dora-doncheva