Изложби

"Носталгични пейзажи" на Петър Морозов (1880-1951) в галерия "Върхове"

Изложба по случай 130 години от рождението на художника

"Носталгични пейзажи" на Петър Морозов (1880-1951) в галерия "Върхове"
Петър Морозов. Изглед от скалите на Мадара, 1936, акватинта


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Върхове" (Сибанк)
представя

Петър Морозов (1880-1951)
Носталгични пейзажи


Изложба по случай 130 години от рождението на художника
5-29 август 2010

Официално откриване – 5 август 2010, четвъртък, 18.30 часа


◊ ИЗЛОЖБАТА

Близо 40 графични и живописни произведения очертават биографичния път на един от най-харесваните български пейзажисти и неговите тематични и жанрови интереси през годините. По повод годишнината внукът на художника, съвместно с галерията на СИБАНК, организира тази богата ретроспекция с творби от колекциите на НХГ, СГХГ, ОП Стара София, БНБ и колекцията на семейството. Последната подобна по мащаб ретроспекция на Петър Морозов е организирана през 1980 г. по повод 100-годишнината от рождението му от Съюза на българските художници.

Настоящата изложба представя пълноценен обзор на целия периметър от творчески изяви на Петър Морозов, като поставя специален акцент върху неговата най-голяма страст – българският пейзаж със старини. Особено внимание е отредено също и на ролята му като „пионер и един от големите майстори на съвременната българска печатна графика”, както го определя Доротея Соколова в текста към брошурата на изложбата.

В днешно време талантливото художествено наследство, оставено от Морозов, има стойност и на сантиментален документ на гледки, взаимоотношения и манталитет в една България от миналото, още от невинното, патриархално и ориенталско начало на предишното столетие. Именно заради тази ретро атмосфера в изложбата преобладава носталгичното и романтично настроение.

Освен десетките пейзажи от стари български градове, изпълнени в техниките офорт и акватинта, в експозицията е включен и най-известният живописен автопортрет на художника от 1903, който се съхранява в НХГ, както и представителния портрет на неговата съпруга Цвета Морозова. В периода 1897-1904 г. Петър Морозов учи в Държавното рисувално училище при професорите Мърквичка и Митов. Силно повлиян от битовизма в тяхната живопис, той прави значителен брой композиции със селски и пазарни сюжети. Част от тях са представени също в настоящата ретроспекция. Като изключително любопитен момент от творческия процес на този автор в нея са включени и оригиналните метални плочи, от които е печатал своите графики, наследени от семейството, както и скици и подготвителни рисунки.


Автор:
Светлана Куюмджиева
Публикация:
31.07.2010 г. 15:39
Посетено:
5376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10521-nostalgichni-peyzazhi-na-petar-morozov-1880-1951-v-galeriya-varhove