Изложби

"Акварелно" - изложба на Цветомила Христова

Акварелът е една мелодия, която е тиха и нежна...

"Акварелно" - изложба на Цветомила Христова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“ представя

„Акварелно“

Цветомила Христова

15.–30.07.2010


На 15 юли в галерия "Париж" се открива изложбата „Акварелно“ на младата художничка Цветомила Христова. В зората на създаването на галерията Цветомила бе един от първите творци, който откри самостоятелна изложба. Настъпи време отново да се срещнем - след шест години, в които всеки един от нас извървя своя път на търсене и намиране, а най-важното е, че и в момента не спираме да вървим, търсим и намираме...


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията се състои от девет акварела и четири акрила, а ето и какво казва самата авторка за своите творби:

„Била съм често жадна, когато обаче съм препивала щедро с емоция - най-спонтанният и бърз начин да я върна и да й дам нов живот за мен е акварелът.

Няма нищо по-хубаво в такива моменти от белия лист, който да попие, да изгълта жадно, подобно на теб, това, което искаш да излееш, получава се общуване... Акварелът е една мелодия, която е тиха и нежна, друг материал не доставя точно тази наслада и лекота.

Работите нямат претенции, те просто са моите честности пред белия лист, каквито и да са, те са имали място в мен, а сега искам да ги споделя с вас.

Тези картини са една малка глътка от вътрешното ми красиво, което е изплувало във форми.

И бих направила едно сравнение, което може да не е понятно, но по този начин да усетите по–близко картините ми:

Рисувах в една слънчева градина, разливах цветни петна и не щеш ли се качиха мравки по листа. Загледах ги, а магичното усещане да се движат през боята и да не оставят следи по бялото много ме впечатли... Иска ми се и моите акварели да действат така, да се движат, но да не оставят следи. Улавянето на нежността е индивидуално усещане и ще се радвам, ако не уловите моето, а събудите собственото си.

С две думи, акварелът е задоволил моментните ми потребности да споделя това, което мечтая, виждам, чувствам или сънувам в краткото време между случките.

Запознавам ви и с четири картини „Градина” I, II, III, IV, рисувани с акрил. Там емоцията е друга - породена от мястото, което е в Беларус и една частица от тамошните случки.

Още по–накратко: реално и нереално отново са оплетени, защото такава е Цветомила.“
С усмивка: ЦветоМила


. Изложбата може да бъде разгледана до 30 юли, както и виртуално в сайта на галерия „Париж“.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
13.07.2010 г. 12:35
Посетено:
1658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10450-akvarelno-izlozhba-na-tsvetomila-hristova