Изложби

Пейзажи от Париж - 2009. Живопис от Вихрони Попнеделев

Изложба в Галерия 10, Варна

Пейзажи от Париж - 2009. Живопис от Вихрони Попнеделев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия 10 представя

Пейзажи от Париж - 2009

Вихрони Попнеделев
живопис

Изложбата ще бъде открита на 10 юли 2010 г. от 19.00 часа в Галерия 10
- гр. Варна, бул. "Ген. Колев" 54, етаж 6

Експозицията може да бъде видяна до 05 август 2010 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

Професор Вихрони Попнеделев, наричан най-експресивния жив български художник, е начело на първата и единствена класация на българските художници. Впуснал се в поредния проект, озовал се „четири седмици и половина” в Париж, той рисува бреговете на Сена, катедралата Нотрдам, характерните улички и кафенета, подобно на художниците от края на XIX и XX век – практика, забравена във времето. Живял чрез чужди виждания за този град, чрез този пленер Вихрони Попнеделев е от тези, които рисуват града точно, и в пълния му блясък. Изразявайки почитта си към „фовистите” и любовта си към живописта, разбирана преди всичко чрез възможностите на цвета, Вихрони Попонеделев ни представя емоцията. По думи на автора „картината е взрив от емоции – това е емоцията на щастливия ден, на щастливия човек”, представя мириса, шумните и безшумни разговори, смеха на хората, цветността на града, светлините.

Вихрони Попнеделев не обича да излиза извън България – липсва му слънцето и бързо го обхваща носталгията. Привързан към родния ритъм, художникът живее със собствените си фантазии и илюзии.


Вихрони Попнеделев е част от авангардната група „ГРАДЪТ”, чрез която съвременното българско изкуство пробива в България. Той е професор по живопис в Националната художествена академия, автор, познат в целия свят.

През 1982 г. печели Национална награда за живопис, през 1981 г. - награда за живопис на Министерството на културата, носител е и на много други награди.

Има множество самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Созопол, Балчик, Казанлък, Шчечин (Полша). Негови творби са показвани в Швейцария, Израел, Испания, Германия, Италия, Англия.
Автор:
Диана Йовчева, Наташа Неделчева
Публикация:
09.07.2010 г. 13:14
Посетено:
3637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10429-peyzazhi-ot-parizh-2009-zhivopis-ot-vihroni-popnedelev