Изложби

Веселина Тръпчева търси среща със себе си в Галерия 8

Една колекция рисунки - еротика, разголване на душата и тялото, спомени от детството, предположения...

Веселина Тръпчева търси среща със себе си в Галерия 8


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 юли ще бъде представен поредният проект на Галерия 8 – „Срещи”. Една колекция рисунки от Веселина Тръпчева ще събуди интереса на всеки зрител – не липсва и сантимент, и еротика, и жестокост, и носталгия. Темата „Срещи” е разработвана през последните две години от авторката.

Откриване на изложбата – 10 юли, събота, от 18 часа
Пресконференция – 9 юли, петък – 13 часа


◊ ИЗЛОЖБАТА

Поредното лятно предизвикателство към почитателите на изобразителното изкуство отправя варненската Галерия 8. Художничката Веселина Тръпчева пристигна от САЩ в родния си град и донесе със себе си повече от дузина интересни рисунки. Еротика, разголване на душата и тялото, спомени от детството, предположения... Всичко това и още много други неща ще откриете в творбите – автопортрети. Всяко момиче, девойка или жена върху хартията е момент от живота на авторката – можем да го наречем преход или разминаване, или среща със самата нея.
      
„Винаги е имало много силен еротичен елемент в рисунките ми, но това, което исках да постигна, е комбинация от няколко неща, споделя художничката. Исках работите да приличат на старовремски снимки (някои от тях са рисувани отгоре с много сладки розови цветове), исках да има известен сантиментален момент; обаче в същото време се съдържа и голям процент жестокост в темите. Търсех комбинация от противоположни чувства, усещания...”

Настоящата експозиция е втората й самостоятелна изява в Галерия 8. Първата е през 1995 година, отново с рисунки, защото рисунките са голямата любов в творчеството на Веселина. Тя не държи на заглавията, но държи да е вярна на себе си. Започва да работи върху темите преди две години, защото процесът на нейното духовно завръщане в България се оказва доста сложен и любопитен, и предхожда физическото й пристигане преди дни. Животът в Ню Йорк, рисуването, преподаването, съпругът, малкият Кристофър са нейната твърда реалност отвъд Океана. Старият дом на маминка, различните улици, изчезналите варненски къщи са внезапната реалност, която я посреща тук. И тогава започва да изследва анатомията на спомена, търсейки себе си в него. Какви са нейните открития, ще видите в художественото пространство на Галерия 8 - „Братя Шкорпил” 8а.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Веселина Тръпчева е родена през 1973 г. във Варна. Завършила е Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Националната академия за изящни изкуства в София – специалност „Графика”. Придобива бакалавърска степен по изящни изкуства, специалност „Живопис” от Savannah College of Art and Design, Savannah, GA през 1998 г. и магистърска степен по изящни изкуства от Parsons School of Design, New York, NY, 2000 г. Работите й са публикувани в „Нова американска живопис” - специална национална публикация на магистри по изящни изкуства - 2000 г. Получава специална награда, за да вземе участие в Skowhegan School of Painting and Sculpture - 2002. През 2003 г. е поканена и финансирана от корпорацията Yaddo (която спонсорира изявени таланти в областта на изкуствата) да работи и живее в Saratoga Springs, NY.

Веселина Тръпчева е носител на награди, като „Jean and Don Rorke Award” за изкуство на Североизточните щати през 2002 г. и Грамота от Четвъртата ежегодна изложба на малкия формат в Attleboro Museum, Attleboro, Massachusetts. През 2007 г. участва в „Радиус” - изложбата за нов талант на Музея за съвременно изкуство „Aldrich”, Ridgefield, Connecticut. През 2009 г. взема участие в изложбата „Еngineering Eden” в Allegheny College, Meadville, Pennsylvania.

Веселина Тръпчева е гостуващ лектор в Maryland Institute College of Art, Baltimore и преподавател в University of Connecticut, Westchester Community College и Bergen Community College. Живее и работи в Westchester, NY.

Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
08.07.2010 г. 22:12
Етикети:
Посетено:
5002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10425-veselina-trapcheva-tarsi-sreshta-sas-sebe-si-v-galeriya-8