Изложби

Фотоизложба "Маските на Венеция" в Сливен

Магията на венецианския карнавал в 60 фотографии

◊ СЪБИТИЕТО

В духа на своите традиции, градът под Сините скали отвори за пореден път врати за интересни културни събития с международно значение, като представените вече тук изложби с творби на художника Вазарели, с изобретенията на гения Леонардо да Винчи, панорамата на последните хитови творби от световното кино - „София филм фест” и др.

Гостуването на  фотоизложбата (8-21 юли 2010 година) “Маските на Венеция”
стана възможно чрез съвместните усилия на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен и Италианския културен институт, София. Тя бе открита от пресаташето на италианската  институция Таня Петрова и от директорката на галерията Даниела Ненчева.
               
Магията на венецианския карнавал оживява под обектива на водещи италиански фотографи като Ренато Греко, Дино Бачоло и Давиде Тофанин. В експозицията от 60 фотоси са включени снимки от културното венецианско събитие и на Ренато Форназери, Алесандро Дзанкини, Джани Авезани и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
               
Различният съвременен поглед и възприятие на творците спомагат да се покажат не само визиите на маските, но и корените на  празника, датиращ от 1094 година, историческите преображения и културни напластявания върху основния естетически атрибут на облеклото - маската, значението на фестивала в живота на италианското и европейското общество и пространство.
               
От прорезите на очите надничат интересните, анонимни и застинали зад маските (от папие-маше и гипс) лица на участниците в събитието, което във Венеция се провежда през зимата. Неговото начало се свързва с разрешението на папата да се проведе карнавално тържество на Площада на дожите още в XV век. Зад пищните цветове в червено, бяло, черно и златисто, зад украсите от дантела, пера, пайети и пух се извършва  процесът на скриване идентичността на човека, участващ в карнавалното празненство, възможността за размяна – макар за дни - на социалните роли и функции в обществото, умението за изява активността на всеки като главно действащо лице в празничния ритуал. Маската, черната пелерина, мечът, костюмите на героите от ”комедия дел арте” - Арлекин, Коломбина, Панталоне, на шутове, дами от аристокрацията и светското общество, са предпочитаните маскировъчни атрибути на участниците във венецианския карнавал.
               
Добре би било фотоизложбата в бъдеще да бъде съпроводена и от сбирка оригинални маски, които ще допълнят внушенията на огромните пъстроцветни снимки по стените на галерията - за засилване на автентичността и въздействието.
               
Чрез фотосите от изложбата гражданите на Сливен ще се слеят с магията на световното събитие – с порива да го посетят и да почувстват очарованието му на живо на площад „Сан Марко”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.07.2010 г. 10:58
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10421-fotoizlozhba-maskite-na-venetsiya-v-sliven