Изложби

Изложба с фотографии на децата от Фотоателие "Трето око"

Една различна гледна точка

Изложба с фотографии на децата от Фотоателие "Трето око"


◊ СЪБИТИЕТО

На 6.07.2010, от 18:00 часа, в център "Хаспел", ул. "Джордж Вашингтон" 43, в София,ще бъде открита

Изложба с фотографии на децата от Фотоателие "Трето око"

Фотографията кара човек да се ангажира със света около себе си, да заяви своя гледна точка към него и да я покаже на всички. Тя дава шанс на маргинализираните перспективи.

С тази идея през май 2010 се появи инициативата на Фотоателие "Трето око" за деца от маргинализирани общности, наречено така, за да ни напомня за силата на фотографията да улавя неуловимото и заради значението на третото око като символ на просветлението в индийската традиция.


◊ ИНИЦИАТИВАТА

През юни бяха проведени две работилници по фотография с деца и тийнейджъри от ромски общности в Шумен и Кюстендил, водени от Ели Иванова. Целта беше децата да развият уменията си за изразяване, да научат повече за света и себе си, да получат възможност да изявят гласа си.

На 6.07.2010, от 18:00 часа, в център "Хаспел", ул. "Джордж Вашингтон" 43, в София, ще бъде открита изложба с фотографиите на децата.

Ще видим света обективно - през техния обектив.

Ателието беше осъществено с ценната помощ на Огнян Исаев, Янка Тоцева, Серги Каракашев, Галина Николаева, Сашо Ковачев, мрежата "Оптимистично и Усмивка" и център "Хаспел", както и с личните дарения и принос на Кат Арсе, Иън Лим, Лора Петрова, Патриша Ричардс, Лео Понти и Ели Иванова.

Намерението е инициативата да продължи в бъдеще. Планира се ателието да стане ежегодно и по-голямо. Организаторите се надяват да се осъществи публикация на фотографиите, електронен бюлетин и фотоапарат в ръцете на всяко дете, така че да продължи да снима и показва света от своя гледна точка.

Автор:
Петя Хайнрих
Публикация:
05.07.2010 г. 19:27
Посетено:
2007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10410-izlozhba-s-fotografii-na-detsata-ot-fotoatelie-treto-oko