Изложби

Александър Капричев – среща с един познат и непознат художник (1945-2008)

Изложба в Художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна

Александър Капричев – среща с един познат и непознат художник (1945-2008)


◊ СЪБИТИЕТО

Александър Капричев – среща с един познат и непознат художник (1945-2008)

Художествена галерия „Борис Георгиев”, 1 юли - 3 август 2010 г.

Куратор на изложбата – Ванко Урумов


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ако беше сред нас, на 3 август художникът Александър Капричев - варненец, свързал дълги години от живота и работата си с родния си град, щеше да навърши 65 години. Обичайното журналистическо любопитство веднага отвежда работещите в занаята към търсачките в интернет, където информация за автора почти няма. Причината: приживе Александър Капричев има една-единствена самостоятелна изложба (през 1996 г., в Художествената галерия „Борис Георгиев”), в периода 1999-2006 г. живее, работи и показва картините си във Великобритания, а иначе е приел за свое кредо да стои встрани от публичните изяви и медийния шум. За сметка на това настоящата мащабна мемориална изложба е повече от представителна: включва 126 творби (живопис, рисунки и един гоблен), 3 от които са собственост на ХГ „Борис Георгиев”, а останалите на семейството на автора. Изложбата се съпътства и от каталог с критически текстове от изкуствоведите проф.
Чавдар Попов, който ще открие изложбата, и от Пламена Димитрова. Специална мултимедия ще бъде посветена на част от творбите на автора, рисувани във Великобритания. От 14 до 27 септември част от експозицията ще бъде представена и в галерия „Средец” на Министерство на културата. 
 
„Това, което Александър Капричев ни остави в наследство, е целият ни живот. Творческият му път не бе лесен, познаваме всичките му периоди. Тази изложба за нас бе дълг, още повече че самият той имаше намерение да организира свое представяне по повод 65-годишнината си, след като през 2006 г. се завърна във Варна”, казва съпругата на автора, Милица Капричева. Тя го описва като човек, който гледа с лека насмешка на живота (позиция, която не винаги се приема лесно или се тълкува правилно), отдаден на стремеж към постигане на наситен и изчистен рисунък за вложените в творчеството му идеи, влюбен в творческия процес, класическата музика и джаза, самият той изкушен от писането и сериозен познавач на световната литература, откъдето несъмнено черпи идеи и ги надгражда като пластове в творбите си.

И наистина, кратката разходка из творчеството на Александър Капричев, част от настоящата изложба, ни среща с един мислещ автор, който дава широко поле за съ/участие на зрителите. Не е случаен фактът, че повечето от картините му нямат заглавия, а тези, които имат, ни отвеждат в личния му свят – цикълът „Музикална абстракция”, „Пианото”, „Самотникът говори”, „Муза”, „Ателие”, „Късче небе”, „Тишина”, „Каприз”, „Импровизация”, "Годишни времена: „Пролет”, „Зима”, „Калейдоскоп”, „Соната”, „Реквием”, „Кресчендо”…

По думите на изкуствоведа Чавдар Попов за Александър Капричев, „Ако трябва да формулираме някаква стилова доминанта, това е лиричната абстракция, съчетана по привидно парадоксален начин с елементи на абстрактния експресионизъм. Вътрешният ориентир на по-голямата част от живописните опуси на Александър Капричев, според мен, е опозицията и взаимодействието между силите на привличането и оттласкването, между абстрактното и фигуративното начало. Мисля, че тази своеобразна „дуалност” е скритата, неафиширана основа на голяма част от неговите картини, особено на нефигуративните”.

Александър Капричев е автор и на редица монументални творби (стенописи, гоблени) в някогашната сладкарница и панорамен бар на хотел „Черно море”, в хотел „София”, в културно-информационния център на курорта „Златни пясъци” и др.) Във фоайето на Градската галерия е изложен един от проектираните от него гоблени.  

„Колкото и банално да прозвучи, примерът на Александър Капричев ни припомня онези случаи, при които за сетен път се убеждаваме, че нерядко истински и по достойнство можем да оценим един художник едва след неговата смърт. В това отношение подобни изложби са неоценими. Въпреки че настоящата няма изчерпателен ретроспективен характер, все пак тя дава достатъчно добра представа за облика на този изключително талантлив, проблемен и оригинален автор”, пише изкуствоведът Чавдар Попов.


◊ ЗА АВТОРА

Александър Капричев е роден през 1945 г. във Варна. Завършва стенопис през 1975 г. в НХА София в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Митко Гановски. Работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан” във Варна. В периода 1976-1978 г. е председател на Ателието на младите художници (AМХ), Варна, а от 1980 г. е член на СБХ. В периода 1999-2006 г. живее и работи във Великобритания, в ателиетата на „Индипендънт Студиос” в Лестър и в Бирмингам.

През 2006 г. се завръща във Варна с нови творчески планове и с намерение за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008-а.

Работи в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм. Черпи от традициите на националното и на световното изкуство, които изучава задълбочено и изгражда свой индивидуален, ясно отличим стил.

Участия в колективни изложби: Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993); Биенале на графиката, Варна (1997, 1999); Арт панаир „Импресия”, Пловдив (1997, 1999); Мол Галъри, Годишна изложба на Кралското общество на акварелистите, Лондон (2000); Годишни изложби на „Индипендънт Студиос”, Великобритания (2002, 2003, 2004, 2005).

Негови произведения са притежание на ХГ „Борис Георгиев” – Варна и на частни колекции.

За повече информация: www.alexanderkaprichev.com

Автор:
Елена Владова
Публикация:
01.07.2010 г. 23:18
Посетено:
3467
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10403-aleksandar-kaprichev-sreshta-s-edin-poznat-i-nepoznat-hudozhnik-1945-2008