Изложби

Изложба "Васка Емануилова – за творческия процес от рисунката до скулптурата"

Първа изложба от музейната програма на галерия „Васка Емануилова”

Изложба "Васка Емануилова – за творческия процес от рисунката до скулптурата"
Васка Емануилова, Девойка с плащ, молив, частна собственост


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, ще представи експозицията

"Васка Емануилова –
за творческия процес от рисунката до скулптурата"


30.06.–12.09.2010

Откриване 30.06., сряда, 18.00 часа
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов” 15

За първа изложба от музейната си програма тази година галерия „Васка Емануилова” представя експозицията „Васка Емануилова – за творческия процес от рисунката до скулптурата”. Изложбата е един от поредните изследователски проекти, свързани с творчеството на известната скулпторка и различните исторически периоди на българското изкуство.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Представените в изложбата рисунки поставят отчасти проблема за ролята на самата рисунка като подготвителен етап в процеса на създаването на една скулптурна творба. Засегнати са темите за голото женско тяло, територия, в която Васка Емануилова демонстрира изключителна зрялост и професионализъм; нейните сполучливи опити в областта на детския и женския портрет, и фигуралната композиция. На голяма част от подбраните скици съответстват и включените в експозицията, реализирани впоследствие скулптури от теракота. Наред с представените рисунки и скулптури, в изложбата с ярко присъствие се нарежда и малката сбирка от творби на Васка Емануилова, дарени преди повече от двадесет години на град Годеч от нейната сестра Екатерина.

Голяма част от представените работи са частно притежание и се показват за първи път пред широката публика. Сред акцентите в изложбата са няколко скицника на Васка Емануилова, които представят интересни моменти от нейната творческа работа. Многобройните рисунки в тях са важна част от творческата реализация на авторката, начин за непрестанно отреагиране на видимостта.

В изложбата са включени и работи от фонда на галерия „Васка Емануилова”.

Екип на изложбата: Милена Балчева, Мария Василева, Владия Михайлова, Надежда Оляг Ляхова.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
28.06.2010 г. 13:12
Посетено:
2037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10380-izlozhba-vaska-emanuilova-za-tvorcheskiya-protses-ot-risunkata-do-skulpturata