Изложби

Изложба на Стоян Илиев

Изложба живопис

Изложба на Стоян Илиев


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Стоян Илиев
живопис


29 юни - 26 юли 2010

Вернисаж от 16 до 19 часа на 30 юни (сряда) -
изложбена зала „Райко Алексиев”,
ул. „Раковски” 125


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Отчетливият интерес на Стоян Илиев към монументалното и пластичното е оригинално съчетан с декоративна детайлност и живописно чувство към баграта. Авторът е от онова, вече почти „класическо“ поколение български творци, което навлиза в художествения живот през 60-те години на 20-ти век.

През годините развива специфичен живописен език – кадърът, отрязъкът, наслагването на планове се превръщат в негов основен стилов прийом. Пластически иновативното, естественото и условното във формата и колорита го отвеждат към работа със структурата, релефа, обема, плоскостта, вибрациите на цветовете както в живописните, така и в скулптурните работи. С еднакво майсторство и задълбочено познаване на занаята той създава стенописи, монументални творби сграфито, мащабни или камерни пластики от дърво. Докато търси нови, по-сложни изобразителни внушения и решения, Стоян Илиев прибягва до топлината на дървото и деликатността на керамиката, като създава редица пана, в които смесва техники, стилове и образи.

Стоян Илиев е роден на 13 декември 1934 г. в с. Здравец, Търговищко. През 1958 г. е приет в Националната художествена академия – София, учи скулптура при проф. Любомир Далчев, завършва специалност "Живопис" при проф. Дечко Узунов.

От 1965 година участва в художествения живот в страната. Освен живопис и скулптура, работи и в областта на декоративно-монументалното изкуство и илюстрацията. Автор е на голям брой сграфита, стенописи, керамични пана и др. Двадесет години е художествен редактор в списание „Родна реч”.

Негови творби са участвали в десетки художествени изложби, в много групови изложби на живописта и национални прояви на илюстрацията. Творбите му са притежание на НХГ, СГХГ, НБУ, галериите в Ст. Загора, Сливен, Габрово, Варна, Добрич, Търговище, Плевен, Шумен, Смолян, Велико Търново и др.

Самостоятелни изложби:
1981, 1985, 1992 г. Национален център за изобразително изкуство - ул. „Шипка” 6 - София.
1996 и 2000 - Софийската градска художествена галерия;
1993 - Национален дворец на културата – София;
1981 и 1983 - самостоятелни изложби в град Варна;
2002 - галерия „Викинг”;
2003 -  Арт парк център - Бизнес парк София;
2006 - галерия „Кавалет”-  Варна;
2008 - галерия „Арт алея” и др.

В чужбина самостоятелни изложби на Стоян Илиев са уреждани във Варшава (Полша) - 1985 г., в Будапеща (Унгария) 1986 г., Бърно (Чехословакия) - 1987 г. и др.

Носител е на няколко престижни национални награди, сред тях награда на МНП за детска илюстрация и орден „Св. св. Кирил и Методий” II степен.


Автор:
СБХ
Публикация:
26.06.2010 г. 17:51
Етикети:
Посетено:
1800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10366-izlozhba-na-stoyan-iliev