Изложби

50 години - 50 картини на Румен Жеков-Ремис в галерия "Резонанс"

Ретроспективна изложба живопис и рисунка по случай 50-годишнината на художника

50 години - 50 картини на Румен Жеков-Ремис в галерия "Резонанс"


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 юни 2010, от 18.30 ч., в галерия "Резонанс" - Пловдив, ул. "Парчевич" 14 се открива

ретроспективна изложба на художника Румен Жеков.


Събитието се съпътства от представяне на книгата "Без ноти" на Николай Стойков, с илюстрации-рисунки на художника, както и пиеси за пиано, композирани от проф. Н. Стойков по рисунки на Румен Жеков, на рояла - Ромео Смилков

От 1 юли изложбата постепенно се трансформира в 50 картини на художници, приятели на Румен Жеков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Румен Жеков-Ремис. Роден е през 1960 г. в Хасково. Завършва Националната художествена академия през 1988 г., специалност Живопис в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 г. членува в Съюза на българските художници. Един от основателите на групите  за авангардно изкуство “Ръб” през 1989 г. и “Диско 95” през 1995 г. Има около 35 самостоятелни и 45 колективни изложби в България  и чужбина. Носител на редица призове и награди. Виена (Дом Витгенщайн) - Австрия, Амстердам - Холандия, Белград - Югославия, Антверп, Аризона - САЩ, Страсбург (Конгресен център) - Франция, Тел Авив - Израел, Плимът - САЩ, Истанбул - Турция, Сан Бенедето - Италия, Ла Валета - Малта, Бургведел - Германия, Ополе - Полша, Норберг - Швеция, Ескишехир - Турция и т.н.

Награди:
. 1989 - Диплом от Петото международно триенале за млади художници живописци, София;
. 1995 – Награда за млад художник, присъдена от Арт магазин;
. 1995 – Награда за живопис, присъдена от Дружеството на пловдивските художници;
. 1996 – Награда „Акад. Дечко Узунов”, в раздела за млад художник;
. 1997 – Стипендиант на Кметството на Париж, Франция.


◊ ОЩЕ ДУМИ ЗА ХУДОЖНИКА

Познавам Румен Жеков почти четвърт век. Бях рецензент на неговата дипломна работа, откривала съм негови изложби, писала съм за него, имала съм дълги разговори с него и най-вече с огромен интерес съм следила развитието му през годините.

Румен Жеков отдавна и последователно върви към един просветлен лаконизъм, а връзката с реалния импулс става все по-крехка и неуловима. Този път може за някого да изглежда лесен. Лично аз не съм на това мнение. Виждащото око е трудно да бъде подведено. За него е ясно, къде е живо роденото и къде имитацията. Та в случая с Румен Жеков ние имаме работа с живи творби, които са отглас на една осмислена субективна чувствителност. Визуалната жестикулация на Румен Жеков намира отклик в душите ни защото е органична, спонтанна и непосредствена, а пластическата култура на автора, натрупана през годините, прави всяко движение на ръката отключващо изящество и хармония. Тези чисто пластически нагласи са характерни за поколението – може би последното, върху което простира въздействието на класическия европейски модернизъм. Но за Румен Жеков те са и лично мотивирани от неговата собствена психическа природа. Неговите творби са по своему музикални и лирични. А през последните години докосването до детския свят ги подхранва с нови мотиви. Като в детската рисунка, линията му често кръжи по листа съвършено необвързана и свободна, а цветът е бистър и чист.

Някога Румен Жеков имаше навика с време да избяга при натурата. Не зная дали продължава да го прави, а и не съм толкова убедена, че това му е нужно. Но си мисля за друго – светът и неговите визуални проекции така драстично рязко се промениха. И този вече 21. век е друга материя. Общуването с нея не може да не се отрази върху нашето съзнание – върху нашето мислене и нашето творчество. Дори и колкото да сме вече изградени и личностно моделирани. Без да искам да променям Румен Жеков – далеч съм от подобни мисли – ще ми се той да не губи връзката с този променящ се свят. Ще ми се да продължава да мисли за него, да е чувствителен към тъканта му. Тогава в картините му от само себе си ще се появят нови знаци и нови пластически идиоми. Очаквам тази нова дълбочина в изкуството му. От все сърце му желая да не остава при старите отговори и да приема предизвикателствата на времето.

Ружа Маринска


Автор:
Галерия "Резонанс"
Публикация:
11.06.2010 г. 16:14
Посетено:
4004
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10245-50-godini-50-kartini-na-rumen-zhekov-remis-v-galeriya-rezonans