Изложби

"Позициониране" на Райнхилд Герум в галерия-книжарница "София Прес"

Колекция, специално подбрана за пространството на галерията

"Позициониране" на Райнхилд Герум в галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Позициониране
Райнхилд Герум
 

16.-30.06.2010

Откриване на 16 юни от 18.00 до 20.00ч в
Галерия-книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29       

◊ ИДЕЯТА

"Позициониране" са група от произведения, които авторката разработва от 2001 г. насам. Както тя казва: „След събитията от 09.11. всички бяха шокирани и много от хората изпитваха депресия и тревожност. Моите чувства бяха по-различни. В тези работи се опитвам да  съсредоточа енергията си и да изразя копнежа си за цвят.”

Целият цикъл от творби е направен с маслени пастели върху хартия, покрити с акрилен цвят, много често в червено. С острие се остъргва или издрасква пастелният слой, докато повечето от материала изчезне. От този процес тръгва един много интересен диалог между основата и покритието на масления пастел. Тези два елемента създават повърхност, пълна с енергия, но също така - пълна с агресия.

Колекцията, специално подбрана за пространството на галерия "София Прес", има за цел да предаде именно напрежението на момента, както и интензивното чувство за енергия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Райнхилд Герум е родeна в Мюнхен, през 1955 г. От 1974 г. до 1977 г. учи философия и политически науки. От 1977 г. до 1983 г. учи живопис при K. F. Dahmen в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. До 1985 г. продължава обучението си в Рим и Мюнхен. От 1985 г. година работи като художник. Райнхилд Герум се занимава с психично болни от 1989 г. От 2000 г. преподава в Университета в Нюрнберг, а от 2001 г. и в Университета в Мюнхен. Занимава се с рисунка, художествени обекти и инсталации. През 2010 г. Райнхилд Герум е стипендиант на GEDOK (най-старата и голяма мрежа в Европа на артисти от всички жанрове: изящни и приложни изкуства, музика, литература и сценични изкуства; GEDOK има специална насоченост към насърчаването на художествения талант на жените-творци). Тази година е в България, по покана на международния отдел на Съюза на българските художници.

Избрани изложби и участия:
. 2010 Goetheinstitut, Мюнхен; Stadtmuseum, Вайнхайм; Galerie v. Firck-Huth, Fuchstal-Leeder;
. 2009-2008 „Хартия”, галерия GEDOKmuc, Мюнхен; галерия art Thiess, Мюнхен; Künstlerhaus Sootbörn, Хамбург; Museum Zirndorf, Цирндорф; Brücken zwischen Kunst und Orten des Gebets in Pasing / проект - 850 години от създаването на Мюнхен;
. 2007 Galerie Freiraum, Kьолн; „Изкуство от куфара”, Червената къща, София; Баня старинна, Пловдив
Zeitstörung, Museum für ostdeutsche Kunst, Регенсбург; Perspektivenwechsel - A Change of  Perspective. Amerikahaus Mюнхен; DAAP Galleries, Университет в Синсинати, САЩ;
. 2006 Serienweise, Kunstverein Burghausen; Perspektivenwechsel - A Change of Perspective, Фрайбург;
Stadtparkasse, Tюбинген;
. 2005 Galerie Chernoff, Новосибирск; Galerie Obersteiner, Mюнхен;
. 2004 Тялото? Друг поглед, върху стара тема, Städtische Galerie Розенхайм
.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
09.06.2010 г. 22:56
Посетено:
1518
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10213-pozitsionirane-na-raynhild-gerum-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres