Изложби

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

Предстои връчването на наградата за млад автор в областта на съвременното изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София
съвместно с:
Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и международната мрежа Награди за млади художници
представят:
 
Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:
 
Антон Терзиев, Викенти Комитски, Орлин Неделчев, Райчо Станев, Светлана Мирчева, Стефания Батоева, HR-Stamenov

15 юни – 18 юли 2010, откриване 15 юни (вторник), 18.00 ч.
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
За трета поредна година предстои връчването на наградата за млад автор в областта на съвременното изкуство БАЗА. Тя съществува като част от международна мрежа от награди в различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA), основана през 1990 г. и менажирана от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк. Включването на България през 2008 г. е по инициатива на Мария Василева, а управлението на наградата е поето от Института за съвременно изкуство – София.

Изложбата на номинираните се провежда в СГХГ. Наградата е стипендия, шестседмичен престой в Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на ИСИ – София. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Името на победителя се обявява при откриването на изложбата.

През 2010 г. вече може да се направи равносметка на всички дейности, свързани с БАЗА. През октомври-ноември 2009, първият носител на БАЗА Рада Букова, реализира самостоятелната изложба Still Life... останалото е мъгла и вятър в Галерия ИСИ, а в началото на тази година Самуил Стоянов, носител на БАЗА за 2009 г., проведе успешно своята резиденция в Ню Йорк.

Сред приоритетите на БАЗА е разширяването на възможностите за изява и професионални контакти. Миналата година в Галерия "Васка Емануилова" беше показана самостоятелна изложба на Луиза Марган, носителка на наградата ОНО, съответна на БАЗА в Словения.

За БАЗА 2010 бяха номинирани седем от общо 35 кандидати. Изборът се определя главно въз основа на осъществени проекти, а за крайния резултат голямо значение има и представянето в самата изложба. Тази година номинираните работят предимно върху нови проекти, реализирани специално по този повод, както и върху развитието на вече показвани произведения – предимно обекти, видео и инсталации.

През 2010 членове на журито са: Яра Бубнова, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Рене Беекман и Даниела Радева.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
09.06.2010 г. 22:39
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10212-izlozhba-na-nominiranite-hudozhnitsi-za-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza