Изложби

"Живописна илюзия" в Галерия 10, Варна

Изложба живопис на Цветомир Асенов

"Живописна илюзия" в Галерия 10, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Галерия 10" представя

"Живописна илюзия"

Цветомир Асенов

живопис

Изложбата ще бъде открита на 10 юни 2010 г. от 18.00 часа в "Галерия 10", в присъствието на автора.

Експозицията може да бъде видяна до 05 юли 2010 г.
в "Галерия 10" - гр. Варна, бул. "Ген. Колев" 54, етаж 6



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Най-кратката характеристика на изкуството на Цветомир Асенов е, че то е илюзия. Художникът представя своите идеи и страсти под формата на картини, на въображение, но живее в реалността. Постепенното разкриване на истината се оказва разкриване на илюзията. Със средствата на живописта илюзията става привлекателна, пищна, реторична. У хората съществува страст към илюзията, а изкуството ни я предоставя в изобилие. Още повече че материята има свойство да се трансформира в чувства и да ни въздейства от плоското пространство на платното.

След като се отдава изцяло на живописта, авторът изразява преклонението си към френската живописна школа на модернизма. Рисувайки лица и фигури в различни ракурси, той използва принципите на кубизма за съчетаване на различни гледни точки в обекта, като деформира телата и лицата на изобразяваните. Представяйки ги чрез обобщение и синтез, авторът достига до абстрактна изчистеност в геометричните отношения на формите.

С добре балансираната и изведена композиция, съчетана с изразителна динамика, с наситен и контрастен колорит, с поетичност на образите, Цветомир Асенов предава особена динамичност и живо чувство на платната.

Цветомир Асенов е сред тези български художници, които са познати повече по света, отколкото в страната си. Той е от малкото българи, участвали в Есенния салон в Париж – 2006 г., в Аукционна къща Друо – Париж. Реализирал е изложби в галерия "Бари" – Арлингтон – САЩ, в Културен център Вингенщайн – Виена, в Културен център Кристиан Пежо – Париж, в Галерия "Арт пресент" – Париж, Галерия "Арт Крейтън" – Дейвис – Вашингтон.


Заповядайте в "Галерия 10" - гр. Варна, бул. "Ген. Колев" 54, етаж 6

Автор:
Диана Йовчева, Наташа Неделчева
Публикация:
09.06.2010 г. 18:04
Посетено:
1817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10210-zhivopisna-ilyuziya-v-galeriya-10-varna