Изложби

"Духът ДиКиро" - изложба на Димитър Киров (1935-2008)

По повод 75 години от рождението на художника

"Духът ДиКиро" - изложба на Димитър Киров (1935-2008)


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

"Духът ДиКиро"
изложба на Димитър Киров (1935-2008)


04.–26.06.2010


Откриване на 4 юни от 18 часа
ул. „Шипка” 6, етаж ІІ

Изложба по повод 75 години от рождението на Димитър Киров


◊ ИЗЛОЖБАТА

Гражданин на света, свързан с Истанбул, Пловдив и Париж, навсякъде съпътстван от любимата Ро, с неизменната лула, опиянен от аромата на маслена боя в града под тепетата – така рисувам с думи Димитър Киров (1935-2008). По памет. Космополит, бохем, емблематична фигура за Стария Пловдив, той отново е във фокуса на художествения живот с една поредица от изложби, добила известност като „ДиКириада”.

Настоящата изложба представя Димитър Киров такъв, какъвто той би искал да остане в паметта на поколенията с последните си платна. Това не е класическа ретроспектива, която се основава на показването на знакови и стойностни творби от различни творчески периоди. Това е обрисуване на автора, формирано от късните му непоказвани творби.

Изложбата може да се разглежда като епилог в поредицата от представяния, започнали през месец май в Пловдив.

Димитър Киров (1935-2008) започва да се изявява регулярно в края на 50-те години и като част от пловдивската група през 60-те години кара и критици, и зрители да се замислят над неговите творби. В тях виждаме доказателство, че Димитър Киров е автор с лична иконография. Това се основава на устойчиво повторяеми образни структури, както в стенописните, така и в кавалетните му творби.

Художникът гради картините си с раздвижена линия и експресивен колорит. Изображенията са динамични, свободни и синтетични. Цветът е същностен и специфичен за него – ярък, нервно-напрегнат, но витален. Към това ще добавим, че в неговото творческо кредо неизменно съжителстват реалното, осезаемото, предметното с историко-митологичното, универсалното и националното.

Последните творби на художника са специфични. Носят нещо драматично, неспокойно, малко хаотично, сякаш прибързано... В същото време са нетипични като изразност, като звучене, като смисъл. Те съдържат отпечатък на тревожност и непримирима нервност, и мъничко тъга, и въпроси без отговор. Затова е трудно да подлежат на обективен анализ. Те подлежат на емоционално усещане.
Даниела Чулова-Маркова


Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
31.05.2010 г. 15:25
Посетено:
1213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10113-duhat-dikiro-izlozhba-na-dimitar-kirov-1935-2008