Изложби

"Геоложки пулс" - изложба на Йонко Стоянов

Новото течение в мултидисциплинарното изкуство „Живописна геоиконика”

"Геоложки пулс" - изложба на Йонко Стоянов


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

"Геоложки пулс"
изложба на Йонко Стоянов


03.-26.06.2010

Вернисаж – 8 юни (вторник) от 17 до 20 часа

Изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125


Проектът „Геоложки пулс”, дело на художника Йонко Стоянов, се състои от серия живописни тематични творби, обединени в една за първи път популяризирана чрез изкуството интердисциплинарна научна теория за влиянието на геоложките и хидрогеоложки явления върху творчеството на човека.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя новото течение в мултидисциплинарното изкуство „Живописна геоиконика”.

„Живописната геоиконика„ претворява и прави достъпна чрез средствата на съвременното изкуство непознатата у нас теория на геолога Иван Стоянов за Глобалния воден филтрационен поток. Тя разглежда ролята на подземните водни потоци в протичащите процеси на земята – земетресения, вулкани, гейзери и т.н., и обяснява постоянната връзка на всеки човек с родното му място чрез закодираната памет на водата в неговото тяло. Така подземният глобален воден поток благоприятства за формирането на древните култури и днес продължава да въздейства върху развитието на съвременните цивилизации.

Целта на проекта „Геоложки пулс” е да привлече и насочи вниманието на обществеността към тези аспекти и да предизвика дискусия за значимостта на водата не само за устойчивото развитие на планетата, но и за постигането на така търсения баланс в начина на живот на човека, и за запазване на връзката човек – природа в съвременния глобализиран свят.


◊ ЗА АВТОРА

Йонко Стоянов е съвременен живописец, носител на отличия, монументалист и преподавател. Живее и работи в Лос Анжелис, Торонто и София. Завършва магистратури в Националната художествена академия и във Факултета за изящни изкуства на СУ, специалности „Живопис” и „Педагогика на живописта”. Започва академичната си кариера в Университета по архитектура и строителство - София. Преподава рисуване и живопис в York University, Торонто - един от най-престижните факултети за съвременни визуални изкуства в Канада. Изнася лекции в Santa Monika College в Лос Анджелис и е инструктор по мултимедийни интерактивни изобразителни изкуства и арт терапия в Claremont First Street Gallery - филиал на Claremont University, Los Angeles.

Много от монументалните произведения на Йонко Стоянов са притежание на публични и частни колекции в САЩ, Канада, България, Франция, Гърция, Япония и др. Представя платната си в частни галерии и чрез арт дилъри от Лос Анджелис и Ню Йорк и е утвърдено име сред ценителите и колекционерите на изкуство.

За Toronto Board Of Education създава специални проекти за деца.

Дълги години си сътрудничи със световнопризнатия японски артист Хиро Ямагата.

Работи и в анимационните студия в Лос Анжелис, а също така и компютърна графика за студията на Sоny Picture Еntertainment.

От 2002 година е арт консултант в Art beyond 2000 – Торонто, а от 2006 г. е председател на управителния съвет на Фондацията за изобразителен синтез.

Синтезът Наука-Изкуство е цел на Йонко Стоянов, за да създаде като резултат мостове между музеите за изкуството и университетските среди в различни точки на планетата.

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
30.05.2010 г. 14:49
Етикети:
Посетено:
2087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10103-geolozhki-puls-izlozhba-na-yonko-stoyanov