Изложби

"Пространство, фигури, предмети..." в галерия-книжарница "София прес"

Изложба живопис на Румен Рачев

"Пространство, фигури, предмети..." в галерия-книжарница "София прес"


◊ СЪБИТИЕТО

„Пространство, фигури, предмети...“
изложба живопис на Румен Рачев


02.-15.06.2010
Галерия-книжарница "София Прес",
ул. “Славянска” 29


◊ ИЗЛОЖБАТА     

Румен Рачев е един от тези художници, които не спират да експериментират. В изложбата, озаглавена „Пространство, фигури, предмети...“, авторът ни представя живописното пространство по един нов за него начин. Експозицията включва композиции с човешки фигури и натюрморти-интериори, изградени чрез сложна игра на светлина и сенки; на свободни пространствени структури и текстури, на приглушени цветности със сложни тонове. Това са на пръв поглед непретенциозни предмети и фигури от ежедневието, които чрез посредничеството на композицията и разиграни в едно вече осмислено от автора пространство, на фона на различни състояния от денонощието, са превърнати в скрити смислови знаци. В това абстрактно пресъздаване на заобикалящия ни свят е засилена връзката между реалното и въображаемото моделиране на пространството.


◊ ЗА АВТОРА

Румен Рачев е роден през 1956 г. в Белово, България. През 1982 г. завършва Национална художествена  академия, София. Има самостоятелни изложби в България и чужбина - САЩ, Германия, Холандия, Швеция, Швейцария, Финландия, Русия, Великобритания.

Награди:
. 1984 - Награда за графика, Южна пролет, Хасково, България;
. 1986 - Грамота от Международно биенале на рисунката, Пег, Унгария;
. 1991 - Почетна награда на журито на Международния конкурс за изкуство, Торонто, Канада.

Музеи и колекции:

Национална художествена галерия, София, България;  Софийска градска художественагалерия, София, България; Постоянна графика Колекция - Обществена Библиотека, Ню Йорк, САЩ; Минт Музей, Шарлот, САЩ; Музей на изкуството, Ню Орлеанс, САЩ; Музей на изкуството, Бъфало, САЩ; Музей за модерно изкуство, Ню Йорк, САЩ ;  Кунстферайн Норденхам, Германия; Кунстхале Бремен, Германия и много други обществени и частни колекции.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
28.05.2010 г. 23:29
Посетено:
1936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10094-prostranstvo-figuri-predmeti-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres