Изложби

"Малки момиченца" в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”

"Малки момиченца" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

Малки момиченца

Част II – Войната на малките момиченца


Концепция Ани Васева / фотография Иван Дончев / теория Боян Манчев,
с практическата помощ на Викенти Комитски, Наталия Тодорова и Ивана Ненчева

01.–23.06.2010 г.

Откриване: 01.06., вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15


◊ ПРОЕКТЪТ

„Малки момиченца” е дългосрочен проект на Ани Васева в сътрудничество с фотографа Иван Дончев и философа Боян Манчев, който съдържа серия инсталации и пърформанси: „Един зимен ден”, „Войната на малките момиченца” и „Малки момиченца 1”. Втората част на проекта, „Войната на малките момиченца”, се представя в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” на галерия „Васка Емануилова”, участвайки в Малък сезон 2010 г., проект в сътрудничество с ТР „Сфумато”.

В концепцията на Ани Васева „малкото момиченце” е не просто фигура на слабостта и крехкостта; то не е жертва, а неконтролируема сила, чиито капризи, инат и непредсказуемост предизвикват хаос, обърквайки съществуващите властови йерархии  в обществото. Проектът обособява собствено пространство в галерията, което налага самостоятелна и специфична рамка на представяне, изграждайки цялостна инсталация от фотографии, обекти и видео, в която зрителят е включен активно.

„Днешните медии „формират масите” с образи на насилие и еротика. Образът на жената-воин, или на войнстващата жена, който вероятно би зарадвал нашите баби-феминистки, се превръща в идеалния образ-продукт на днешните медии – от мрачната боза на Тарантино до японската крипто-педофилска манга. Обаче нас ни интересува стихийната енергия на малките момиченца, точката, в която тя (може би) успява да се изтръгне от контрола на медийно-икономическия спектакъл, да изпотроши всичко, а пък после, „да става каквото ще”. – Ани Васева / Боян Манчев


◊ АВТОРИТЕ

Ани Васева е театрален и танцов практик и теоретик. Сред нейните досегашни осъществени проекти са спектаклите „Окото” и „С”, видеото „Точки на покой” и др.

Боян Манчев (Boyan Manchev) е философ и теоретик на изкуството, автор на “L’altération du monde” (Paris, 2009), „La métamorphose et l’instant” (Paris, 2009), "Невъобразимото: Опити по философия на образа", “Тялото-Метаморфоза” (София, 2007),  и др.

Иван Дончев
е фотограф. Участвал е в проекти като „Присъствия”, „Лабиринт” и пр
.
Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
28.05.2010 г. 17:22
Посетено:
2682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10090-malki-momichentsa-v-galeriya-vaska-emanuilova