Изложби

"Завъртулване" - Мариела Димитрова-Мара в галерия "Париж"

Сякаш си детето в кукления театър, а куклите на Мара разказват твоята собствена приказка...

"Завъртулване" - Мариела Димитрова-Мара в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

Мариела Димитрова-Мара

"Завъртулване"


27.05.2010–15.06.2010


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

На 27.05. в галерия „Париж“ се открива изложбата живопис на Мариела Димитрова-Мара под закачливото и странно име „Завъртулване".

Ще бъдат показани десет творби, като характерното за тях е, че са създадени върху стари, вече непотребни никому дървета или пък захвърлени черчевета, забравени и невидими за хората, но не и за твореца. Мара възкресява за нов живот тези парчета от отминала реалност и ги превръща в нови разкази за любовта, ангелите, хората и техните копнежи, скрити мисли и тайни желания.

Типична черта в картините на Мара е нейното намигване към зрителя със специфичното й чувство за хумор, което създава усещане за свежест и разтоварване. Винаги присъства в стила й този детски наивизъм, както и асоциацията с илюстрации на любима детска книга. Може би и това е една от причините „Пинокио“ и „Пиеро“ да са едни от главните герои в тази изложба. Но сериозността не отсъства и тя се вижда най-вече в картината „Майстора и Маргарита“, където неизказания копнеж, неизречените думи и силната любов между двамата са ясно изразени в устремените им един към друг тела и лица.

Мара е един синтезиращ изкуствата творец. Тя съчетава фотография и живопис, излиза от клишираното понятие „картина“, разчупва рамката и прави своите творби триизмерни, различни и докосващи реално зрителя. Сякаш си детето в кукления театър, а куклите на Мара разказват твоята собствена приказка...


Мариела Димитрова-Мара завършва в Куба, Хавана, „Академия за изящни изкуства“, специалност "Графика". В България се дипломира със специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“.


Експозицията ще продължи до 15.06.2010 г., като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
25.05.2010 г. 13:53
Посетено:
1558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10055-zavartulvane-mariela-dimitrova-mara-v-galeriya-parizh