Изложби

Три изложби подгряват Sofia Design Week

Фестивалът ще се проведе от 4 до 11 юни в София

Три изложби подгряват Sofia Design Week
Изложба "Измерението на повърхността"


◊ СЪБИТИЕТО

Три изложби ще подготвят любителите на съвременния дизайн за второто издание на Sofia Design Week.

Това са
• „Измерението на повърхността” в галерия „Индустриална 11” (20 май – 11 юни),
• „More or Less Exhibition” в Софийска градска художествена галерия (26 май – 18 юни) и
• „Students work in progress” в галерия „Академия” (31 май - 17 юни).

Sofia Design Week e международно събитие, което  събира някои от най-авангардните имена в съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн.

Миналогодишното първо издание на фестивала превърна посещението на изложби в София в авантюристично пътешествие по следите на алтернативните арт пространства в столицата. От Водната кула в Лозенец през "Алианса" на площад "Славейков" до "Склада" на ул. "Бенковски" всеки посетител на фестивала можеше да преоткрие София като уникален лабиринт от неочаквани места, където изкуството живее своя пълнокръвен автентичен живот.


◊ ПОДГРЕЙ С ИЗЛОЖБИ

„Измерението на повърхността”
– 20 май-11 юни, София, галерия „Индустриална 11”


Първата експозиция – „Измерението на повърхността”, показва най-ярките примери в областта на визуалната комуникация от началото на XXI век в Германия. Обектите, които вече трета година обикалят света, ще бъдат представени за първи път в България. Изложбата се фокусира върху графичен и корпоративен дизайн, типография, дигитални медии и навигационни системи. В нея могат да бъдат видени следите, които фотографията, анимацията, илюстрацията и киното са оставили върху комуникационния дизайн.


„More or Less Exhibition” – 26 май-18 юни, Софийска градска художествена галерия

Основната експозиция на тазгодишното издание на Sofia Design Week е груповата изложба „More or Less Exhibition”. Изложбата е по идея на Васил Илиев, един от кураторите на Sofia Design Week 2010.

Впечатляващи са нетрадиционните дизайнерски решения на холандеца Хелмут Шмиц. Английският артист Даниел Ийток пък заиграва с отмяната на забраната за пушене в България, като представя колекцията си от необичайни алтернативи на класическия знак – „Пушенето забранено”. В изложбата също така ще бъде представена акцията “Do a plastic bag” на известната с нетрадиционните си рекламни решения агенция „KesselsKramer”. В основата на тази акция е създаването на нови дизайнерски обекти от 4000 използвани вече найлонови торбички. Друг важен акцент са произведенията на френските артисти Томас Майлендер и Франсоа Нугие, които с работите си се опитват да премахнат границата между изкуство и дизайн. Част от изложбата е и Андрю Лосовски, който е страстен фен на независимите списания, и обича да превръща книжните издания в дизайн обекти.


„Students work in progress” – 31 май-17 юни, София, галерия „Академия”

„Students work in progress” включва работи на студенти от специалност "Графичен дизайн" от престижната академия за дизайн и изкуство Rietveld в Амстердам.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.05.2010 г. 11:20
Посетено:
1236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10045-tri-izlozhbi-podgryavat-sofia-design-week