Изложби

Изложба и лекция "Архитектите на улица "Отец Паисий"

В рамките на Фестивала "Улица Отец Паисий", Пловдив

Изложба и лекция "Архитектите на улица "Отец Паисий"
"Отец Паисий" 41, арх. Камен Петков


◊ СЪБИТИЕТО

Open Arts Foundation
има удоволствието да представи в рамките на фестивала "Улица Отец Паисий"

Архитектите на улица "Отец Паисий"
изложба и лекция на Пенка Калинкова

26 май (сряда), 19:30 часа
artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38

На 26 май от 19:30 ч. в artnewscafe ще говорим за пловдивските архитекти, оставили лични отпечатъци върху улица „Отец Паисий”. Камерна фотоизложба ще представи най-забележителните в архитектурно отношение къщи. Ще бъде представен документалният филм на БНТ Пловдив - „Истории от тютюневия град” по идея и сценарий на Пенка Калинкова, режисьор – Пепа Кошишка-Зяпкова. Част от филма представя историята на арх. Димитър Попов, който е проектирал сгради по тази улица.


◊ ПОВЕЧЕ

Образът на улица "Отец Паисий" е дело на първите български архитекти след Освобождението. Повечето от тях са немски възпитаници, завършили архитектура в Карлсруе и Щутгарт, в Мюнхен и Дрезден. Те донасят в Пловдив повеите на сецесиона, стилистиката на неокласиката и конструктивизма на „Щутгартската школа”. Тяхното присъствие в началото на XX век променя ориенталския град, придавайки му европейски облик.

На „Отец Паисий” има сгради от наследството на Йосиф Шнитер, но и архитектурни „перли” на Александър Върбенов и Димитър Попов, на Камен Петков и на Стойко Стойков, на Лазар Нанчев, Манол Манолов и на софийския им колега Никола Дагоров, дори ранна работа на големия Георги Фингов.

Сградите са като хората - винаги носят нещо от тези, които са ги поръчали, от проектантите и строителите, и от хората, които са ги населявали и живеят до ден-днешен в тях. Чрез разреза на улица „Отец Паисий” ще се докоснем до старата архитектура като синтезиран образ на градската култура.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
21.05.2010 г. 13:45
Посетено:
1607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10019-izlozhba-i-lektsiya-arhitektite-na-ulitsa-otets-paisiy