Изложби

"Морски легенди" в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис на пловдивския художник Валери Ценов

"Морски легенди" в галерия "Ларго", Варна
Валери Ценов. "Есперанца", 46/55


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

“Морски легенди”
изложба живопис на пловдивския художник Валери Ценов

21 май – 10 юни 2010

Откриване: петък, 21 май 2010 г., 18.00 часа 
в арт галерия “Ларго” на ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)

• Журналисти, фотографи и оператори могат да се срещнат с художника в петък, 21 май, между 13.45 и 15.00 часа!


◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 21 май, в арт галерия “Ларго” се открива двадесет и деветата поред изложба, която представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник Валери Ценов. Валери е добре познат и изключително популярен във Варна творец, а това е втората му самостоятелна изложба в салоните на галерия “Ларго”.

Изложбата се нарича “Морски легенди” и това не е случайно. Основните картини, които ще бъдат представени от автора, са главно от едноименния цикъл. Ценов често гостува край морето и то основно варненското, северно Черноморие. Любовта му към града ни и към морето е изразена чрез тази изложба. Платната са едно вълнуващо, лазурно-синьо или ултрамаринено пътешествие. Картините са населени с лодки и котви, с въздушни балони и знамена, веещи се във въздуха, със скачащи делфини и летящи риби. В тях пловдивският виртуоз запечатва копнежа на моряка към морската шир, но и желанието му да се завърне на брега, където го очаква любимата (“Сънят на моряка”). Толкова символика има в картините, че изкушеният зрител може да прекара в залите на галерията часове, наслаждавайки се на майсторството на твореца и на полета на неговото въображение.

Разбира се, Валери не ни лишава и от своите идилични и колоритни родопски пейзажи (“Пейзаж с купи”), както и от емблематичните за него женски образи, чисти и духовни, изпълнени със светлина, които ще открием в платната “Есперанса”, “Муза” и др.

Голямата изненада на тази изложба си остава обаче формата на част от платната. Оформени без паспарту и рамка, с дълбоки подрамки, картините съществуват в пространството като едни 3D обекти. Решението е новаторско и провокативно за нашите изложбени пространства, макар и да е добре познато в западните галерии. Самите подрамки са дебели и изрисувани целите, като сюжета и историята се развива и върху тях. Сякаш героите от картината искат “да изплуват” от нея и “да нахлуят” в нашия свят.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в НХА от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.


Очакваме Ви на откриването в петък, 21 май от 18.00 часа в галерията на ул. "Тодор Икономов" 1. 

Автор: Нели Вълчева, галерист
20.05.2010 г. 18:45
Посетено: 2792
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10014-morski-legendi-v-galeriya-largo-varna