Изложби

Стара Загора между небето и земята

Нова фотоизложба на Рад Димитров

Стара Загора между небето и земята


◊ СЪБИТИЕТО

Община Стара Загора подкрепи младия и талантлив фотограф от Града на липите, поетите и правите улици Радостин /Рад/ Димитров. Като част от общинската програма за 24 май тази вечер, 20.05.2010 г., от 18,30 на откритата сцена на ДТ ”Гео Милев” се открива

изложбата "Стара Загора между небето и земята" на Рад Димитров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОТОГРАФА И ИЗЛОЖБАТА

Името на
Рад Димитров нашумя в края на 2008 г. покрай спечелената от него награда на сп. ”Нешънъл Джиографик” - България, с фотоса „Когато тишината беше оглушителна”. Заснета на зазоряване на връх Шипка през декември 2007 г., на фотоса е заснежената Оръдейна батарея в мемориалния комплекс под връх Шипка. Другата първа награда на Радо е от Първия салон актова фотография “Ерос - 2008”, организиран от "БУЛТРАВЕЛ ЕЙНДЖЪЛС" ООД. Консултант на този културен форум е старозагорският майстор на обектива Цветан Четъшки. Фотографии на Радостин участват и в Десетия Национален преглед на фотографското изкуство в България.

В края на месец април тази година Рад Димитров отнесе нова награда от престижен конкурс - Първи международен фотосалон "Дивото" с организатор Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева” и под патронажа на FIAP (Federation internationale de l'Art Photographique, международна организация за фотоизкуство с над 85 членове - фотографски съюзи от цял свят. Организацията е основана през 1950 г. в Берн (Швейцария) и е под егидата на ЮНЕСКО.) Рад получи Специалната награда на сп. ”Наслука” за снимката си „Закуската на една бяла лястовица”. В престижния конкурс участваха 45 автори от 22 страни от целия свят – освен от Европа, още от Индия, Шри Ланка, Япония и др.

Пак в този април Рад Димитров откри в старозагорската галерия ВИК своята първа самостоятелна изложба със заглавие „Светлината“.

В изложбата на открито „Стара Загора между небето и земята” са включени фотографии с размери 90 см на 130 см. „Това са градски пейзажи и архитектура в рамките на Стара Загора, но в тях има романтика, свобода, има го духът на града. Постарал съм се да заснема невидимото и светлината – не само като физика, а като състояние на духа” – казва Рад Димитров. Фотографиите показват нова гледна точка към Стара Загора. „Исках да покажа моето отношение към града като творец” – казва Рад Димитров. Изложбата ще бъде експонирана до края на месец май.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
20.05.2010 г. 14:15
Етикети:
Посетено:
2038
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/10009-stara-zagora-mezhdu-nebeto-i-zemyata