Дарения

"Искам да подаря на Дома на хумора..."

Ново дарение от професор Румен Скорчев

"Искам да подаря на Дома на хумора..."


◊ СЪБИТИЕТО

„Искам да подаря на Дома на хумора...”

С тези думи големият наш художник професор Румен Скорчев ни покани в дома си, за да направи поредното си дарение за музея в Габрово.

Посетихме го и първо го попитахме с какво се занимава в момента. Той с готовност ни позволи да надникнем в неговата светая светих: „Готвя голяма изложба за Щатите, която ще се открие наесен. Докато правех колекцията и прехвърлях различни рисунки, видях, че имам много подходящи неща за вас. Пропуснал съм да ви ги дам. Мястото им е в Дома в Габрово, затова ви ги подарявам!”


◊ ПОВЕЧЕ

Музеят ДХС притежава повече от 60 оригинала на проф. Скорчев. Това са рисунки, графики, илюстрации, живопис, албуми, книги, постъпвали по различно време.  Габровци помнят и самостоятелната му изложба във Веселата къща (2005 г.), и участията му както в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (след 1983 г.), така и в общи тематични изложби на Дома или работата му като председател на международното жури на ХV Биенале (2001 г.). Спомним ли си и емоционалната връзка на художника с нашия край (коренът му е от Скорците, Тревненско), личното му възхищение от ДХС като уникална институция, ще разберем желанието му да продължава да дарява. Той винаги е казвал с неприкрита тъга, че много добре разбира невъзможността на галериите и музеите да правят откупки. Неговото верую е, че художниците трябва и да даряват творбите си, за да продължава и се поддържа контактът творец-публика. Колко е прав в своето разбиране г-н Скорчев, и колко крехка е вероятността неговите жестове да бъдат последвани от колегите му към други адресати.

Новото дарение прибавя наистина важни щрихи към портрета на художника и е ценно попълнение  на досегашната му колекция в ДХС. Включени са два много различни автопортрета (на снимката „Нехарактерен автопортрет”, 1995), в които доминират остро сатиричният и гротесков размах на автора (по-новият – „Безнадежден автопортрет” - е от 2007 г.). Така се попълва серията от автопортрети на художника във фонда на ДХС. А като добавим и деветте рисунки от цикъла „Бестиарии І”, рисувани през 1972, вече притежаваме Скорчев с някои от най-върховите му постижения.

Изкушаваме се да припомним, че произведения на нашия световноизвестен художник график могат да се видят в най-авторитетни галерии, като „Уфици” (Флоренция), „Албертина” (Виена), „Виктория и Алберт” (Лондон), Националната галерия на Вашингтон, притежаващи негови творби. Някъде в редицата на „собствениците” е и музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Неповторимото в конкретния случай е, че художникът сам е избрал да подслони поредното си дарение именно тук.

Специалистите от Дома на хумора вече обмислят най-подходящия начин да покажат дарението на публиката, за да го популяризират и отвърнат на любовта на художника с любовта на зрителите. Това със сигурност ще стане след закриването на ХІХ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
26.06.2009 г. 16:28
Етикети:
Посетено:
1868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/8178-iskam-da-podarya-na-doma-na-humora