Дарения

Димитровци събират средства за възстановяване на храм

"Св. Димитър" в Старинен Пловдив е на 800 години

Димитровци събират средства за възстановяване на храм


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение „Св. Димитър” – Пловдив организира благотворителен търг

На 22 декември 2008 г., понеделник, от 18.30 часа
в Новотел Пловдив, зала „Пловдив - 1”.

Предлагат се картини на: Ангел Пачаманов, Атанас Петров, Бояна Попова, Валери Стобски, Владимир Димитров–Майстора, Вячеслав Есенков, Георги Кононец, Георги Симов, Димитър Киров, Иван Кирков, Иван Поповски–Джовани, Илия Бешков, Илия Йончев, Илиян Савков, Илияна Манукова, Йордан Григоров, Максим Бояджиев, Петьо Беляшки, Петър Драмов, Радул Шишков, Станимир Видев, Таню Митев, Тодор Шекерджиев, Чавдар Маринов, Юри Калоферов и др.

• Събраните средства се предоставят за възстановяване и реставрация на църквата „Св. Димитър” в Стария град.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХРАМА

Храм "Св. Димитър"
е почти на 800 години, основан по времето на Асеневци. През вековете на турското робство многократно е разрушаван и опожаряван. Християни го съграждат наново из основи в лето господне 1830. По онова време във Филибето и по българските земи единствен той е с мраморен иконостас, с мраморен архиерейски трон и амвон, ваяни от брациговски майстори под ръководството на одринския художник А. Калумен. Част от иконите, датирани от ХV-ХVІ в., са запазени от старата църква. От нея са и проскинитариите с разкошна дърворезба в стила на Дебърската школа, изработени от неизвестен майстор. Друга част от иконите са рисувани от Никола Одринчанин.

През 50-те и 60-те години на ХІХ век храмът играе важна роля в борбата за независима българска църква. Той е един от първите, в който се въвежда богослужение на български език. От 1922 до 1964 г. е бил преотстъпен за ползване от руската колония в Пловдив, затова мнозина го помнят като “руската църква”. Години наред стои заключен и се руши, като се служи само понякога на храмовия празник.

След дълго забвение Сдружение “Св. Димитър”, създадено през 2004 г. от 22 съименници Димитровци от Пловдив, извършва ремонт и реставрация с дарения на своите членове. Обновеният храм е осветен на Димитровден 2007 г. от Пловдивския митрополит Николай и отново е отворен за ежедневно богослужение. Но по него има още доста работа: възстановяване на камъка по фасадите; външно изписване; възстановяване и реставрация на прицърковните сгради и др.


Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
22.12.2008 г. 08:55
Посетено:
2170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/7092-dimitrovtsi-sabirat-sredstva-za-vazstanovyavane-na-hram