Дарения

Даряват архива на Павел Матев

Семейството на поета направи дарение на град Чирпан

Даряват архива на Павел Матев
Уляна Матева развълнувана говори за своя баща - поета Павел Матев и дълбоката му връзка с Чирпан.


◊ СЪБИТИЕТО

Архивът на големия български поет Павел Матев ще бъде съхраняван в къща музей  "П. Яворов", Чирпан. Дарението бе направено от семейството на поета.

Дъщерята на Павел Матев, Уляна Матева, връчи архива на главния уредник на музея Тодор Иванов и сподели, че в пълен обем той ще бъде предоставен на музея след грижливата му обработка от съпругата на поета Лиза Матева. Архивът съдържа ръкописи, покани, афиши и други материали.


◊ ПОВЕЧЕ

Павел Матев е дълбоко свързан с Чирпан. Роден на 6 декември 1924 година в с. Оризово, през 1938 година завършва чирпанската гимназия, а през 1949 СУ - специалност славянска филология. Заема високоотговорни длъжности в обществено-политическия живот на страната. Носител на голямата Яворова награда. Почетен гражданин на Чирпан. Умира на 4 февруари 2004 година в София.

През 1966 г. Павел Матев открива паметника на Яворов в Чирпан, дело на скулптора Иван Блажев, а през 1973 г. открива новата експозиционна зала към музея в Чирпан.

По време на церемонията по връчване на архива на поета, бе прочетено слово на доц. Владимир Янев за творчеството на Павел Матев, в което се казва, че то е паметта, гласа и словото на народа, че то е живо и днес. Обявено бе, че с решение на Общински съвет Чирпан ще бъде изграден паметник на Павел Матев в градския парк в града. Прозвучаха стихове на поета от ученици на СОУ "П. Яворов", поднесени бяха венци пред паметника на Яворов.

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
09.12.2008 г. 09:37
Етикети:
Посетено:
2828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/6993-daryavat-arhiva-na-pavel-matev