Дарения

Дарение от проф. кфн Клео Протохристова

Литература на японски език за Педагогическата библиотека в Пловдив

Дарение от проф. кфн Клео Протохристова


◊ СЪБИТИЕТО

На 24.10.2008 г. ерудираният преподавател от ПУ "П. Хилендарски" проф. кфн Клео Протохристова, ръководител на катедра "История на литературата и сравнително литературознание", направи дарение от стотина книги на японски език за Педагогическата библиотека в Пловдив.

В продължение на години проф. Клео Протохристова е съхранявала книгите в личната си библиотека с доброто намерение един ден да станат достояние на повече почитатели на японската култура.


◊ ПОВЕЧЕ

Дарената литература е както оригинална, така и преводна - от английски и руски език, с разнообразна съдържателна насоченост.

Освен художествени произведения на японски автори от 20-те и 30-те години на миналия век до наши дни (Gen Itasaka, Satoshi Azuchi, Ziro Akagawa, Akira Yamauchi и много други), се среща и заглавие на старояпонски език, предизвикващо у всеки библиоман благоговейно страхопочитание към източната мъдрост. Разбираемо е и наличието на английско-японски речник.

Има книги с военноисторическа тематика, документиращи събития от Първата и Втората световни войни, а други отразяват главоломните обществено-политически процеси в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Една от тях например съдържа биографични данни за политическите мъже на глобализиращия се свят - Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Бил Клинтън, Исак Рабин, Ясер Арафат и др.

Сред преведените от руски език книги са: автобиография и биография на Михаил Горбачов, "Децата на Арбат" на Анатолий Рибаков.

Срещат се книги за бизнес, автомобилостроене, авиационна техника. Интерес предизвикват и книгите за обучение в: калиграфско писане, различни видове спорт (голф, тенис, бридж) и изпълнителско изкуство на флейта. Впечатляват брошура за традиционна източна кухня и книга за здравословно хранене.

Значителен дял от дарението на проф. Клео Протохристова представлява детско-юношеската литература. Наред със занимателните рисувани книжки за деца до 5-годишна възраст се срещат и книги за деца в начална училищна възраст, които ги запознават с правилата за движение по пътя, с различните транспортни средства, използвани при природни бедствия и аварии от полиция, противопожарна охрана и др. За по-големите интерес би представлявала поредицата от комикси "The silent service" на японския автор Kaizi Kawaguti и "Star wars" на Kevin Anderson.

Дарените книги биха могли да бъдат полезни за читатели, изучаващи японски език и японска литература, или притежаващи специален афинитет към очарованието на източната цивилизация, както и за учители, които биха могли да заимстват опит от обучението и възпитанието на децата в страната на свръхмодерните технологии и хармонично организирания социален живот.
Автор:
Здравка Грънчарова
Публикация:
27.10.2008 г. 23:57
Посетено:
2587
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/6711-darenie-ot-prof-kfn-kleo-protohristova