Дарения

Япония дарява 2 860 000 долара на България за Музей на тракийската култура

Традиционно добро сътрудничество в областта на културата

◊ СЪБИТИЕТО

По съвместния проект на Министерството на културата, община Хасково и японската страна България получава 2 860 000 щатски долара безвъзмездна помощ от правителството на Яония.

Средствата са предвидени за изграждането на най–модерния у нас съвременен музей на тракийската култура.


◊ ПОВЕЧЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на Япония в България Коичиро Фукуи днес подписаха и размениха ноти за отпускане на средствата по проекта.

Музейният център за тракийско изкуство ще бъде изграден в близост до тракийската гробницата в с. Александрово. Той ще разполага с най-съвременна японска апаратура. В музея ще бъде изработено копие на уникалната Александровска гробница. Предвидено е създаването на специален център за обучение на музейни специалисти.
        
Министър Калфин благодари за значителната подкрепа за културата и историята на България като подчерта, че подобна помощ се дава само няколко пъти годишно. В продължение на години японската държава подпомага културата, изкуството и спорта в България.
        
Посланик Коичиро Фукуи отбеляза традиционно добрите отношения между България и Япония и особено плодотворното ни сътрудничество в областта на културата.


Автор:
MK
Публикация:
31.07.2007 г. 22:52
Посетено:
1648
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/4351-yaponiya-daryava-2-860-000-dolara-na-balgariya-za-muzey-na-trakiyskata-kultura