Дарения

Музеите на два манастира получиха възпоменателни сребърни медали „Пресвета Богородица“

Дарение от "Булминт" на музеите в Рилския и Бачковския манастир

Музеите на два манастира получиха възпоменателни сребърни медали „Пресвета Богородица“: 3
Дарение от "Булминт" в Рилския-манастир
Музеите на два манастира получиха възпоменателни сребърни медали „Пресвета Богородица“: 5
Дарение от "Булминт" в Бачковския манастир

В навечерието на Успение Богородично музеите на два манастира получиха възпоменателни сребърни медали „Пресвета Богородица“

В навечерието на един от най-големите православни християнски празници – Успение на Света Богородица, 15 август, „Булминт“ дари сребърен възпоменателен медал „Пресвета Богородица“ на музеите в Рилския и Бачковския манастир. И двете свети обители имат храмове с името на Божията Майка, в които вярващите се стичат от всички краища на страната на светлата дата. В Рилския манастир това са църквите „Рождество Богородично“ и „Въведение Богородично“, а в Бачковския, освен името на самия манастир „Успение Богородично“, има и храм  със същото име.

В качеството си на представител на българския частен монетен двор „Булминт“ медалите дари Илия Куртенков, мениджър бизнес развитие ритейл и маркетинг. В Рилския манастир той връчи сребърния медал на игумена – Негово преосвещенство епископ Евлогий, и на старшия уредник на музея в обителта Емануил Бастрев.

В Бачковския манастир медалът също бе приет от игумена – Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, и от уредника на музея Стефан Пепелишев. Медалите, определени от свещениците от двете обители като прекрасни и следващи иконописния канон, стават част от фондовете на двата манастирски музея.

„Възпоменателният медал „Пресвета Богородица“ е част от втората колекция от Програма „Православни светии“ на „Булминт“, с която отдаваме почит на 12 централни за източноправославното вероизповедание свети личности, към които милиони християни отправят молитви за здраве или закрила, за помощ или духовно напътствие“, споделиха от българския частен монетен двор, чието производство е в Пловдив.

Колекцията „Пресвета Богородица“ включва два медала – сребърен, който е изработен от 31.1 г чисто сребро – проба 999.9, с диаметър 38.6 мм, и златен – от 7.78 г чисто злато – проба 999.9, с диаметър 24 мм.

Отсечен във висше мат-гланцово качество, аверсът разкрива Дева Мария в образа й на Пътеводителка, позната още като Одигитрия. На лявата й ръка, сякаш върху престол, е седнал Младенеца, вдигнал дясна ръка за благословия. В лявата си ръка държи свитък, подобно на иконографския образ на Исус Христос Вседържител. С дясната си ръка Божията Майка сочи към Него, като по този начин символично показва на човечеството „Пътя, Истината и Живота“.

Богато орнаментираният позлатен иконостас в църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир е вдъхновил дизайна на реверса на всички медали от Програма „Православни светии“. На него е изобразен детайлен източноправославен кръст в майсторския стил на възрожденската дърворезба. Изборът не е случаен, а символен, коментират от „Булминт“ и допълват, че в църковната интериорна архитектура, иконостасът заема място на преграда между „земното“ и „небесното“. Ролята му е да отдели олтарното пространство, до което имат достъп само  свещенослужителите, от пространството, предназначено за богомолците. Той е обща рамка за иконите в храма. Българските православни църкви от възрожденската епоха се славят с особено впечатляващи ръчно резбовани иконостаси, наситени със символиката на християнската вяра и местните традиции.

Източното православие почита Пресветата Богородица като най-значимата фигура в християнството след Светата Троица. Тя е покровителка на дома и семейството, на жените и децата и на майчинството. Три от дванадесетте велики празника в годината са посветени на ключови моменти от нейния живот – Рождество Богородично (8 септември), Въведение Богородично (Ден на християнското семейство — 21 ноември) и Успение на Пресвета Богородица (15 август) , а редица по-малки църковни празници честват други предания, свързани с нея, припомнят от „Булминт“.

 

Автор:
Татяна Белева
Публикация:
15.08.2023 г. 12:31
Етикети:
„Булминт“дарения
Бачковски манастир
Рилски манастир
Програма „Православни светии“
сребърен възпоменателен медал „Пресвета Богородица“
Посетено:
343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/37484-muzeite-na-dva-manastira-poluchiha-vazpomenatelni-srebarni-medali-presveta-bogoroditsa