Дарения

Нов български университет с подкрепа за студентите в София

Център за книгата дари литература на Националния студентски дом, Сдружение „Студенти в действие“ и Библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Нов български университет с подкрепа за студентите в София

По повод 30 години от създаването на Нов български университет, в края на академичната 2022/2023 г. Център за книгата дари литература на Националния студентски дом, Сдружение „Студенти в действие“ и на библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Националният студентски дом получи 323 заглавия в 645 тома съвременна научна литература, публикувана от академичното издателство на български, английски, френски и немски език в широк спектър от научни области. Директорът на Националния студентски дом, д-р Христиан Даскалов, който е и възпитаник на НБУ, сподели на институционалната фейсбук страница, че „С това второ поред дарение, Нов български университет се нарежда като най-големият дарител в историята на Библиотеката на НСД, учредена през 1932 г. и пре-учредена през 2019 г“. Пак там той пише, че в момента дарението се обработва и ще бъде на разположение на студентите в библиотека „Васил Г. Янков“ на ет. 1 и читалня „Татяна Киркова“ на ет. 2 в сградата на Студентския дом на площад „Народно събрание“ № 10.

Първото денонощно пространство за учене в Студентски град StudyHub прие 93 тома научна литература, като сред заглавията са „Отделно и заедно“ на Богдан Богданов, „Конституционният дебат в българския парламент през XIX век“ на Веселин Методиев, „ВЕДА Словена: 140 години по-късно“ от Пламен Бочков, „Морфология на класическия Египет: По данни на Ермитажен папирус 1115“ на Сергей Игнатов, „Работа върху понятията“ на Христо Тодоров, „Регионална икономика“ на Людмил Георгиев. Книги на Нов български университет могат да се четат в споделеното пространство за учене от 2019 г., когато StudyHub отваря врати.   

Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ на едноименния университет обогати своите колекции с 40 заглавия в 44 тома научна и художествена литература. Сред заглавията са „Поезия: Събрано и избрано“ на Пламен  Дойнов, „Недовършената градина: Хуманистичната мисъл във Франция“ на Цветан Тодоров, трите тома на „Историческа социология на наказателните политики в България“ на Мартин Канушев, „Животът на кухите фрази: Критика на политически метафори“ на Стефан Попов, „Кино и електронни медии“ на Михаил Мелтев. Дарението е прието от Боряна Афенлиева,  началник отдел „Комплектуване на библиотечни ресурси“ в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ продължават своето дългогодишното сътрудничество.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
10.08.2023 г. 16:07
Посетено:
418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/37466-nov-balgarski-universitet-s-podkrepa-za-studentite-v-sofiya