Дарения

Повече от 150 книги отпътуваха от Русе към затворническата библиотека в Бобов дол

Дарение от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Русе

Повече от 150 книги отпътуваха от Русе към затворническата библиотека в Бобов дол

Миналата година в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се получи писмо от човек, който изтърпява наказание Лишаване от свобода в затвора в Бобов дол. В него той ни молеше да дарим книги на затворническата библиотека.

През юли 2023 г. ние изпълнихме молбата му. Повече от 150 заглавия художествена и научно-популярна литература, книги за личностно развитие и бизнес, които да подпомогнат адаптирането на изтърпяващите различни наказания, отпътуваха за Бобов дол. Те са част от щедрите дарения, получавани редовно в библиотеката от русенци, автори и издателства. А сега ще обновят и обогатят затворническата библиотека, която, по данни на Министерство на правосъдието, разполага със 7500 тома литература.

Предаването на дарените книги стана факт благодарение на сътрудничеството с Районна служба „Изпълнение на наказанията“ - гр. Русе.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ получава ежегодно множество дарения под формата на цели лични библиотеки, авторски книги, издания на университети, институти и обществени институции. Само през 2022 г. сме получили дарения от 134 частни лица и 36 институции. През 2023 г., за първите шест месеца, книги са ни дарили 150 частни лица и 28 институции.

Дарените книги, които не влизат във фондовете на библиотеката, се предоставят на читалищни и училищни библиотеки.

 

 

Автор:
Татяна Савова, РБ "Любен Каравелов" – Русе
Публикация:
06.07.2023 г. 16:37
Етикети:
дарениеРегионална библиотека „Любен Каравелов“
Бобов дол
затворническа библиотека
Посетено:
354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/37268-poveche-ot-150-knigi-otpatuvaha-ot-ruse-kam-zatvornicheskata-biblioteka-v-bobov-dol